Billig kyckling fylls med grisprotein

...och i vanligt bacon är det slaktavfall

MAT & DRYCK

Det är ingen hejd på stolligheterna som drabbar vår mat.

Bland det mest makabra är kyckling som innehåller gris.

Eller bacon där det rena köttet ersätts med slaktavfall.

Svenska böcker som debatterar mat och matkvalitet duggar inte tätt.

Gunnar Brulin, reporter på Livsmedelsarbetarförbundets tidning Mål & Medel, har skrivit en utmärkt, avslöjande bok.

"Billig mat - en dyr affär" heter den.

Och man tar sig för pannan när man läser om industrins alla sätt att manipulera oss konsumenter.

I boken beskriver Gunnar Brulin hur en kyckling kan vara billigare än en kopp cappuccino.

Pumpas fulla med grisprotein

Att kycklingarna saltmarineras för att pumpa upp vikten är ju redan välkänt. En enkilos förpackning innehåller bara 800 gram kyckling och resten är vatten och salt.

Men kycklingarna pumpas också fulla med grisprotein - för att kunna hålla mer vatten och därmed en högre vikt.

Det här grisproteinet får man genom att kemiskt behandla slaktavfall, exempelvis hudar, ben och ligament.

Mums!

När den billiga kycklingen analyserades i England visade det sig att enkilosförpackningen bara innehöll 540 gram kyckling. Resten - 460 gram - bestod av vatten, salt, socker, lim, smakämnen, arom och så detta nya: grisprotein.

Slaktavfall i bacon

I Danmark har Danish Crown fått tillstånd att sänka kötthalten i bacon från 80 procent till 75 procent för att i stället tillföra protein från slaktavfall.

Mums igen!

Tulip, som är en jätte i charkbranschen, berättar att de använder detta grisprotein i korvar som säljs i EU.

Men bara i kedjornas egna märkesvaror, EMV.

Grisprotein i kyckling är vanligt när thailändsk och brasiliansk kyckling paketeras om i Holland eller Belgien och pumpas upp lite extra.

Men den här kycklingen går oftast till storhushåll eller till någon vidareförädling och sedan är uppgiften puts väck.

EU vill nu utreda hur vanligt fusket är och uppmanar sina medlemsländer att kontrollera maten.

Men det vill inte svenska Livsmedelsverket.

- Det är ingen prioriterad fråga, säger Peter Brådenmark till Gunnar Brulin.

Hmm?

Mer hmm

Bu för dyr ost!

I kväll köper jag...

Fler krönikor av Kairn Ahlborg:

Karin Ahlborg