Fett eller kolhydrater – den ena ska bort

MAT & DRYCK

Frågan är:

Vem vill döda Atkins och varför?

Mystiken tätnar efter det senaste larmet.

Missa inte Aftonbladets matdeckare.

Kapitel 1.

Rösterna som höjs mot de kostråd som Livsmedelsverket förespråkar – mindre fett och fler kolhydrater – blir allt fler.

Lågkolhydratgänget har beväpnat sig med ett stort antal studier som visar att det på många sätt är sundare att dra ner på framför allt de snabba kolhydraterna.

Kapitel 2.

Lågfettgänget, dit Livsmedelsverket hör, håller tappert stånd genom att hänvisa till sina studier. De har dessutom lite fler vapen eftersom de kan hota med att dra in läkarlegitimationer, undvika att ta in artiklar i olika medicinska tidskrifter och genom att kräva in fler bevis.

Kapitel 3.

Nu kommer kavalleriet till lågkolhydratgängets undsättning. Den längsta och mest omfattande studie som gjorts på olika dieter visar att man går ner mest i vikt om man drar ner på kolhydrater. Det påverkar också hälsan positivt. Jubel i busken och alla medier rapporterar om segern.

Kapitel 4.

Segerruset varar bara i tre veckor. Sedan kommer motdraget. En bomb i form av en larmrapport som visar att lågkolhydratdieten är rent livsfarlig. Lågfettgänget gratulerar varandra till en delseger och hoppas förmodligen att knäcka lågkolhydratgänget en gång för alla.

Kapitel 5.

Men vad är det som händer? Hur kunde lågfettgänget så snart efter Atkins-studien, som gjorts vid ansedda Stanford och citerats i all världens press, presentera en egen som går i motsatt riktning?

Ingen hade över huvud taget hört talas om att larmrapporten var på gång. Och en av forskarna som var med när studien startade 1999 tycker att larmet är rena nyset.

Just nu grubblar den andra sidan – lågkolhydratgänget – på varför lågfettarna anser sig ha studerat Atkins när Atkins var ett nästan helt okänt begrepp i Sverige 1999. Och hur man drar slutsatser om hur kvinnorna i studien egentligen har ätit eftersom de bara fyllde i en enkät om sina matvanor en enda gång tolv år tidigare och ingen uppföljning gjordes.

Eller så funderar man över det vettiga att i studien dra alla kolhydrater – läsk som grovt bröd – över samma kam.

Men mest av allt – vem är det som vill se Atkinsdieten död och varför?

Veckans frågetecken

I kväll köper jag...

ARTIKELN HANDLAR OM