Självscanning är bra

- men kräver att butikerna byggs om

MAT & DRYCK

Självscanning i affären är inte så dumt.

Som idé, alltså.

Men i verkligheten skulle varenda affär behöva byggas om.

Karin Ahlborg.

Okej, jag har varit lite skeptisk till självscanningen. Att själv läsa av streckkoden med en liten pistol och packa direkt i kassar.

Men i våras, efter att fullkomligt ha kroknat på kassaköerna, gav jag mig in bland självscanningsfolket.

Själva idén är inte alls dum. Man har koll på hur mycket man handlar och i teorin ska man packa sina kassar direkt, gå rakt igenom kassan på någon minut och bara lyfta in påsarna i bilen.

I verkligheten blir det genast krångligare.

För kundvarvet i de flesta affärer är inte självscanningsvänligt.

Först kommer grönsakerna. Tomater ner i påsen. Några bananer och så vindruvor.

Sedan kommer köttavdelningen. Ett kilo köttfärs går ju att lirka ner under tomaterna.

Och så brödet.

Svårigheten kommer när man landar i mejeriavdelningen. För det går faktiskt inte att klämma ner mjölken, filen och juicen ovanpå tomaterna och limpan med mindre än att man kommer hem med tomatsås kryddad med brödsmulor.

Så här får självscannaren ta och packa om allting i kassen.

Och packa om igen när man passerar öl- och läskavdelningen.

Och igen vid frysdiskarna.

Då inser man att det hela hade blivit smidigare om man från början gett fan i att packa i kassen direkt och bara vräkt ner varorna i vagnen som man brukar.

För det tog tre gånger så lång tid att packa om allting ståendes på huvudet ner i vagnen än att packa vid ett rullband där grejorna kommer på behaglig höjd.

Och den verkliga chocken kommer när man inser att kön till självscanningskassorna är längre än till de vanliga kassorna.

Såklart att jag fattar att kedjorna har samma sluga idé: att lassa över en del arbete på kunderna och spara in på personal.

Men det duger liksom inte att bara sätta en scanner i händerna på folk och låtsas som ingenting. Ska systemet funka fullt ut får man nog använda lite hjärnkraft också.

Karin Ahlborg tycker till

Karin Ahlborg