Hur mycket kostar falukorven egentligen?

Prisskyltningen måste bli vettigare

Foto: Aftonbladet Bild
MAT & DRYCK

Jag håller på att bli tokig när jag handlar mat.

Det är snart helt omöjligt att få veta vad varorna man vill köpa egentligen kostar.

Och massa extra spring blir det.

Har ni sett hur sjukan sprider ut sig?

Först fick butikerna sluta att märka paketerat kött och ostbitar med prislapp. Det räckte med att skylta med kilopriset och så fick väl kunden bäst hon kunde försöka räkna ut hur mycket 476 gram fläskkotletter à 59:90 per kilo blev.

Visserligen sa Konsumentverket att det är tillåtet för butikerna att göra så bara om det finns en prisfrågeterminal i närheten.

Pffftt.

I den till storlek rätt blygsamma affär jag ofta handlar i hänger prismojängen 25 meter bort från köttet och ytterligare något tiotal meter från osten.

Det kan bli rätt många extra steg och det är kanske därför Konsumentverket inte gör något åt saken – lite tvångsmotion har ju aldrig skadat.

Fast det räcker inte med att köttet och osten inte längre har några prisuppgifter.

Butikerna har slutat att tala om vad falukorven kostar om man bara vill köpa en ring. Det är bara skyltat med multipriset ”2 för 45 kronor”.

Icke en antydan till vad bara en ring korv kostar. Eller cornflakespaketet eller ketchupen som också finns på multierbjudanden.

Så det blir till att fortsätta springa till den allt mer avlägsna prisfrågeterminalen – om man ens finner den.

På en frukt- och gröntavdelning hittar jag inte mindre än tio kundvågar som snabbt kan tala om hur mycket äpplena kostar.

I resten av affären finns totalt fyra prisfrågeterminaler.

Men jag har en idé för att tvinga fram fler terminaler. Lämna kvar varorna som du varit tvungen att kolla med streckkodsläsare vid terminalen, precis som man lämnar kläder som man provat utanför provrummet.

Om det växte upp ett berg av – känsliga – varor vid terminalerna och personalen fick springa de långa sträckorna för att lägga tillbaks dem är jag säker på att det skulle bli en ändring.

Då skulle vi få vettig prisskyltning och fler terminaler.

TREND:

BU!

I KVÄLL

köper jag?

Fler krönikor av Karin Ahlborg: