Inget är så exotiskt som lokalproducerad mat

MAT & DRYCK

Ekologisk trend?

Bah!

Det är lokalproducerat som är ordet för dagen.

Foto: AP
samma mat överallt Vart du än reser i världen stöter du på produkter som Coca-cola, Fanta och Burger king-hamburgare. Här en McDonaldsrestaurant i Tokyo.

Visst är det märkligt att en bit ost två mil hemifrån är mer exotisk än den som åkt 600 mil?

Knäppt men faktiskt riktigt sympatiskt.

Vi har rest med barnen rätt långt här i världen och jag blir ganska matt när jag tänker på att deras dryckesupplevelser varit sig rätt lika vare sig de beställt dricka på Borneo eller i Sydafrika:

- Coke, Fanta, Sprite, brukar servitörerna rabbla.

Kanske det går att få juice av någon lokal sort, men lika ofta inte.

Med det i bagaget blir jag oerhört lycklig över att bara behöva åka 50 mil norrut från Stockholm och hitta lokal läsk som Portello och Guldus.

Jag blir ännu lyckligare när jag kliver in på Ost&Vilt i Östersund och hittar idel lokala delikatesser. Vilka grejer att ta med sig hem: getostar, lingonketchup, älgkorvar. Mat som blir en happening när jag kommer hem och bjuder på smakprover och kan berätta var den kommer ifrån och hur den gjorts.

Just i Jämtland har man lyckats oerhört väl med att lyfta fram sina lokalproducerade varor. I princip varenda butik är skyltad med MerVärd Mat, som man valt att kalla sina egna produkter. Det är alltså inte svårt att hitta det unika och speciella i matväg i Jämtland till lycka för både de boende och för oss som kommer på besök.

Samma ambitioner finns på andra håll i landet och det är bara att hålla tummarna för att kedjorna ska inse att det finns ett värde i att ta in lokalproducerad mat. All mat behöver inte säljas överallt i hela landet. Tvärtom.

Det är roligare att hitta en ny korv i Växjö eller en bit ost från strax utanför Borlänge när man är där.

Och innan kedjorna fattat galoppen rakt av så går det att själv botanisera bland lokala produkter där man för tillfället befinner sig. "Matland Sverige" (Forma Publishing Group) heter bibeln över lokalproducerat som kom tidigare i höst.

Snygg är den inte men användbar och otroligt prisvärd eftersom det går att spara in matresan till Italien med dess hjälp.

Bra!

Bu!

I kväll köper jag...