Matjättarna tvingar leverantörerna betala

MAT & DRYCK

Visst borde man få lämna tillbaks syltburken som åker i golvet hemma och få pengarna tillbaks?

Eller falukorven som man glömde äta innan datumet gått ut?

Låter det konstigt?

Det tycker faktiskt jag också men så funkar det för våra stora livsmedelskedjor: Ica, Coop och Axfood.

Och de som ska stå för pengarna är leverantörerna: de som levererar korven, osten, räksalladen, ketchupen, limporna.

Det är så oerhört provocerande att se Icas rosa skyltar med ”Nu sänker vi priset” i butikerna och höra Icas vd Kenneth Bengtsson hota alla svenska leverantörer när man av desperata företagare får höra hur det går till att sänka priserna och flerdubbla handlarnas vinstmarginal.

En leverantör som vill sälja sina varor hos Ica står med kniven på strupen och tvingas lova:

Att betala för Icas prisbelönta reklamfilmer som framför allt marknadsför Ica som varumärke. De 650 miljoner som Ica la på sin reklam förra året plockas inte riktigt ur deras egen ficka.

Att betala för varor som butiken har köpt och äger om en kund klantar till det och har sönder något. Eller, för den delen, om butikens anställda gör det. Och butiken behöver inte ens visa upp de skadade varorna. Numera skickas det regelbundet fakturor till leverantörer på obekräftade belopp för ”kross”.

Att betala tillbaks pengar om butiken, som faktiskt är den part som bestämmer hur mycket av en vara man vill köpa in, inte lyckas sälja den innan bäst-före-datumet passerats.

I mina öron låter det snubblande nära något som borde rubriceras utpressning och precis i närheten av obskyr beskyddarverksamhet.

Men vad i all sin dar ska leverantörerna ta sig till? Går de inte med på de obevekliga villkoren åker de ut från de enda ställen de har att sälja sina varor på.

För Ica kan ju alltid vända sina blickar mot andra leverantörer, i andra länder med andra löner och andra arbetsvillkor.

Vi kanske skulle börja rensa upp i det etiska träsket här hemma innan vi kräver rättvisemärkt av andra länder.

Det börjar stinka om mat-Sverige.

Nej!

Ja!

I kväll köper jag...

Karin Ahlborg

ARTIKELN HANDLAR OM