Strunta i multipriser - och spara på miljön

Multipriser lurar plånboken och dig

MAT & DRYCK

Det skramlar ihåligt i pluskan nu.

Men fall för all del inte för affärernas multipriser.

De skadar både dig och miljön.

Eftersom jag totalt slutade att falla för butikernas lockrop om multipriser för ett par år sedan efter det att Aftonbladet granskat hur extremt dyrt det blir att handla två varor i stället för en, så behövde jag en uppfriskare av minnet.

Kanske det till och med är så att multipriserna spelat ut sin roll?

Men nähä, då!

Lockropen för att få oss att handla mer än vad vi tänkt frodas. Tacka fanken för det: Kan handlaren få oss att köpa för 22 spänn mer i utbyte mot 40 öres rabatt så förstår ju en dagisunge att det är lysande affärer.

Okej, har man plats och vet med sig att konservburkarna eller den torkade pastan går åt så är det väl inte mycket att orda om att man sparar några spänn här och där.

Men färskvaror?

Det butiksbakade brödet torde man köpa för att man vill ha riktigt färskt bröd. Hur färskt blir det andra brödet som man köper bara för att varje bröd blir en smula billigare?

Eller vanligt bröd?

Eller grönsakerna? De där tre gurkorna, hinner man äta upp dem innan de börjat mjukna och gegga till sig?

Eller creme fraichen? Blir det av att använda burk två eller till och med burk tre innan den surnat för mycket?

Klimatsmart mat kan man diskutera hur mycket som helst, men den absolut klimatidiotiska maten är den som ingen äter utan slänger.

Det spelar ju ingen roll hur klimatvänligt framställd maten är, hur miljövänligt den transporteras om den sedan inte äts utan slängs på tippen.

Och bryr man sig vare sig om den egna plånboken eller klimatet så kanske man är lite rädd om midjemåttet. För ju mer mat du köper, desto mer äter du.

Så jag ska göra det enkelt för mig i år. Det enda nyårslöfte jag ämnar avge är att ge blanka den i multipriser i fortsättningen också.

Bra!

Jag blir glad när jag hittar sex olika kvaliteter av entrecote i samma butik. Från billig irländsk över till lite dyrare svensk och vidare upp till hängmörad Charlois-entrecote när det ska festas ordentligt.

Nej!

Polarica säljer viltkött med lite luddiga benämningar som ”Från fjäll och skog” som ska mer än antyda att köttet är svenskt vilket det inte nödvändigtvis är. Nu säljer man också lammskav ”från öppna landskap” som är halalslaktat och därför definitivt inte svenskt.

Ikväll köper jag...

...?de nya Heinz-bönorna Mean beanz mexican och Mean beanz sweet chili. De kanske sätter lite extra sting på chilin?

ARTIKELN HANDLAR OM