Nu är det slutbrassat

Så snuvade irländarna oss på det brasilianska köttet

MAT & DRYCK

Vinka adjö till oxfilén på nyårsafton.

Det kommer nämligen inte att finnas någon att köpa.

Och det kan vi tacka de irländska bönderna för.

Det var en gång för inte så länge sedan som irländske Paddy hade en köttaffär.

Men så drabbades han av en stor olycka – mul- och klövsjuka. Paddy kunde inte längre sälja sitt kött. Han fick stänga igen.

Ja, det var ett elände.

Kunderna svek Paddy

Tids nog var det dags för Paddy att få öppna igen.

–?Men, men ... vad är det som har hänt? undrade Paddy när han kikade ut genom fönstret och såg att alla hans gamla kunder köade framför den nyöppnade köttaffären Brasilien.

Paddy smög dit och kikade in. I affären hängde fina biffar och möra oxfiléer i rader. Och prislapparna – Paddy drog efter andan – vilka små prislappar!

I flera veckor hängde Paddy i sin affär och surade över att inga kunder kom till honom. Och var det någon som kom så ville de ändå inte betala mer för Paddys fina kött än för Brasiliens.

–?Nu får det vara nog!

Paddy gick till EU-kommissionen och tjatade och gnatade tills EU skickade iväg ett gäng att inspektera både farmer, slakterier och styckningsenheter i mars förra året.

I deras rapport stod det ungefär så här:

”De verkar fixa det rätt bra här. De vaccinerar, kontrollerar och håller hög hygienisk standard. Visserligen har de lite svårt att hålla reda på vilken kossa som är vilken.”

EU-spionerna hade också noterat att somliga styckare gick ut i sina skyddskläder och att målarfärgen flagnade i en lokal.

”Åt helvete”

Men det var inte precis vad Paddy ville höra, så de irländska farmarna skickade en egen delegation i maj. Och deras rapport lät ungefär så här: ”Allt är åt helvete här. Vi har till och med träffat en sur professor som säger att alla i hela Brasilien skiter i mul- och klövsjukan.”

Den rapporten skickades till EU-kommissionen med en barsk uppmaning att se till att ”skydda konsumenterna”.

Glömde vissa fakta

Vad Paddy helt glömde var att Brasilien är så stort att om en ko är sjuk i ena änden är det lika troligt att den skulle smitta en ko i andra änden som att Paddys kor skulle smitta korna i Spanien. De glömde också att nämna att mul- och klövsjuka inte har något med konsumenterna att göra utan enbart drabbar djur. I förlängningen förstås farmare som måste slakta av alla sina djur utan att få betalt.

Paddy berättade inte heller att ingen blivit sjuk av brasilianskt kött och att utbrotten av mul- och klövsjuka i Storbritannien inte har ett dyft med Brasilien att göra.

Fast vem vill verka oansvarig och vem vågar stå emot de irländska bönderna? Inte Markos Kyprianou, EU-kommissionär med ansvar för livsmedel, i alla fall.

Han förbjöd import av brasilianskt kött till Europa.

Så kyss oxfilén farväl eftersom det inte kommer att finnas någon.

Och gratulera Paddy och hans kompisar till möjligheten att diktera köttpriserna.

Den enda som lever lycklig i alla sina dar är nog Paddy.

FAKTA

Bra!

Ica säljer egen sallads-topping hyfsat billig. En blandning av pumpafrön, solrosfrön och pinjenötter. Funkar lika bra som snacks som över salladen.

Nja!

Okej att de säljs för en god sak, men det räcker inte att 1,25 av drygt 20 kronor skickas till "barn i Ecuador" när djungelchipsen från regnskogen – Cassava chips – faktiskt smakar illa.

I kväll köper jag...

...brasiliansk oxfilé. Man får ju passa på.