Coop spolar Scan och det är Icas fel

Kunderna drabbas när jättarna prisförhandlar

MAT & DRYCK

Nu försvinner Scans korv och köttbullar från Coop.

Det är Icas fel.

Och det är vi konsumenter som är de stora förlorarna.

SLUT MED MAMMA SCANS Coop slutar sälja Scans köttbullar och korv. Men det rena köttet blir kvar. Allt beror på prisförhandlingar. Och det drabbar oss kunder.

I förra veckan skrev jag om hur Ica infört bojkott av Felix ketchup och andra tomatbaserade varor.

Det handlar om strandade prisförhandlingar.

Och för två dagar sedan bestämde sig Coop för att bojkotta Scans olika charkuterier av samma anledning.

Inte rent kött

Det rena köttet vågar man inte ge sig på eftersom det skulle betyda att Coop, som envetet vill göra sig till den miljövänligaste och småproducentgosigaste och mest lokala råvarukramande kedjan, skulle stå utan svenskt kött.

Men för oss kunder betyder det att vi inte längre kan köpa Mamma Scans köttbullar eller Scans falukorvsring hos Coop. Och jag som redan tycker att det är grymt irriterande att inte hitta mina favoritmärken när jag inte hinner eller har ork att åka vidare till en annan affär, kommer att tugga fradga inom några dagar.

Coops egna varor

I stället kommer Coops egna varor att ta över i kyldiskarna på samma sätt som Icas kunder alltid kommer att ha ett hav av Icas ketchup när Felix inte längre finns.

Jag begriper naturligtvis att leverantörer och handeln förhandlar om priser.

Men i slutskedet är det vi kunder som avgör vad vi är beredda att hosta upp för en vara. Skjuter priset på Scans falukorv i höjden så att vi inte längre tycker att den är värd priset, so sorry! Då handlar vi inte den.

Och den här sista bojkotten är egentligen Icas och Konkurrensverkets fel.

Eftersom Ica är så extremt dominerande på livsmedelsmarknaden med omkring 50 procent så darrar även de största leverantörerna.

Vilket företag kan överleva om halva underlaget för försäljning dras undan med ett pennstreck?

Kommer att förneka allt

Jag har hört de allra största elefanterna i Sverige darra på rösten när Ica kommer på tal. De mäktigaste makthavarna inom matsektorn försäkrar att de kommer att förneka vartenda ord de säger off the record till mig om Ica om jag skulle citera dem.

Att förhandla med Ica är att lägga sig på stupstocken med nacken blottad. Det finns knappt utrymme för förhandlingar.

Så hur gör leverantörerna då?

Jo, de säljer sig billigt till Ica för att få finnas kvar i hälften av landets butiker.

Och sedan får de i sammanhanget mycket mindre kedjorna – Coop, Axfood och Bergendahls – betala kalaset. Rättare sagt får de mindre kedjornas kunder betala kalaset.

Eller bli Ica-kunder.

Det totalt orimliga i hela situationen är ju att Ica själva har tubbat Konkurrensverket att tro att samtliga Ica-handlare är självständiga enheter som gör lite som de vill och att det därför inte finns något i närheten av monopol.

Varslar anställda

Men inköpen sker centralt och även om en Ica-handlare skulle vilja går det inte att beställa hem Felix ketchup.

Nu varslar Scan 22 anställda om uppsägning vid flera anläggningar.

Man behöver inte någon särskild fantasi för att föreställa sig vad som händer om Scan mopsar sig mot det dubbelt så stora Ica.

FAKTA

NEJ-NEJ!

Jag kan inte begripa att ingen vill sälja sous-videtillagad oxbringa, fläsklägg, bog och högrev till oss konsumenter utan bara till restauranger och storkök. Sous-vide betyder att maten lagas till i vakuum i sitt eget spad precis som de färdiga julskiknkorna. Det skulle ju göra livet så mycket godare och lättare.

NEJ!

Jag blir fullkomligt galen på den färdigpackade köttfärsen från Västerås. Varsågod och välj: 400, 800 eller 1 600 gram. Jamen, om vi är fyra som ska äta (varav två tonåringar) skulle det sitta som en smäck med 500 gram. Eller ibland 600. Eller kanske ett kilo om man har ett par extra matgäster. Vad är det här för robotsystem? Det fanns, barn, en tid när man kunde beställa färskmald köttfärs över disk och SÅ MYCKET MAN BEHÖVDE!!

I kväll köper jag...

Heinz Sunshine och shotar mig ur det varannanvecka-dåliga samvetet för taskig kosthållning med de behändiga fruktkoncentraten.