Låt sockerlarmet drabba de berörda

Skona Sverige från amerikansk hysteri

MAT & DRYCK

Nytt sockerlarm i veckan:

Fruktsocker gör oss feta.

Men låt paniken drabba rätt personer – amerikanare.

I början av veckan presenterades ny – amerikansk – forskning som berättade att sockerarten fruktos gör oss fetare än vanligt socker.

Såvitt jag förstår är det inget fel på forskningsrapporten.

Men samma dag får jag en upprörd fråga om varför tillverkare inte tvingas redovisa vad det är för slags socker i exempelvis äppeljuice.

Så nu får vi ta och reda ut begreppen.

Anledningen till att forskningen görs i USA och inte här beror på att där sötas nästan allting med ett slags sirap gjord av majs. När majssockret processas maximerar man fruktosen och blandar det sedan med mer eller mindre glukos.

Det används i stället för vanligt socker i princip överallt: i läsk, yoghurt, godis, kakor och saft – eftersom det är mycket billigare än vanligt socker och dessutom sötare.

I Europa utgör fruktos-glukossirap bara 2–3 procent av den totala sockermängden.

När jag tittade mig omkring i en stor butik i går hittade jag ett fåtal varor som sötats med enbart fruktos (alla frukt- och bärvaror undantagna, förstås). Några ovanliga läskedrycker och en del godis. En del kakor hade fruktos-glukossirap.

För att förvirra det hela så finns ju fruktos helt naturligt i alla frukter och bär och förstås i juice och annat som innehåller frukt och bär.

Men det är ingenting som behöver deklareras eftersom bara tillsatta ingredienser ska redovisas, inte de som naturligt finns i livsmedel.

Och den nya rapporten ska förstås inte läsas som att vi ska sluta äta frukt eller dricka juice.

Däremot gillar jag att Livsmedelsverket nu börjar kolla idiotmärkningar på varor som skyltar med ”inget tillsatt socker” i varor som inte får ha tillsatt socker, exempelvis juice.

Kivik ska genast ställa sig i skamvrån och ta bort sin fåniga plupp med ”inget tillsatt socker” på sina juicer. Något som alla andra juice-tillverkare redan gjort.