25 dagar gammal mjölk – smarrigt!

”Orimligt med hållbarhetstid på 7 dagar när den håller tre gånger längre”

MAT & DRYCK

I går drack vi 25 dagar gammal mjölk till middagen.

Det var mums.

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
för gammalt? Här hämtar Karin Ahlborg mat som skulle kasseras i en affär på grund av att varorna passerat bäst före-datumet.

Det var faktiskt en ren slump.

För snart tre veckor sedan hämtade jag mat som skulle kasseras i en affär på grund av att varorna passerat bäst före-datumet.

En del av maten som skulle blivit sopcontainerföda lagade jag middag av till mina barn.

En del försökte jag ge bort gratis men det var inte så många som intresserade sig för min gamla mat.

Och i tisdags hittade jag en av mjölktetrorna i kylen.

Mjölken var förpackad den 24 oktober och bäst före-datumet satt till 31 oktober.

Det var alltså 25 dagar gammal mjölk, 18 dagar för gammal.

Den borde alltså smaka och lukta skunk. Men det gjorde den inte alls. Den smakade lika gott som den ny- inköpta mjölken.

Mina barn drack – fast de den här gången visste om att de drack mjölk som gått nästan tre veckor över tid-en – utan att klaga eller äcklas.

Man ska förstås inte gnälla om att mjölken håller sig och det gör jag inte.

Men jag känner mig ganska blåst på all mjölk som gått i vasken tidigare eftersom jag, trots att jag har smak och lukt i behåll, inte kunnat tro att mjölken kan vara helt fräsch en vecka efter datummärkningen.

Det är inte rimligt att ha en hållbarhetstid på sju dagar när den uppenbarligen är tre gånger så lång.

Samma sak gäller för en lång rad livsmedel. Man höftar till ett bäst före-datum bara för att kunna klämma dit ett och det datumet har inte så mycket med verkligheten att göra.

Jag gillar inte det. Det finns inget konsument- värde alls i att det står på en vara att den är bäst före ett visst datum när den i själva verket behåller alla sina goda egenskaper långt längre.

Om leverantörerna blundar och pekar får de väl upplysa kunderna om att de ägnat sig åt blindbock och att de egentligen inte har en aning om hur länge mat-en håller.

FAKTA

Jorå

Kiviks musteri kommer med tre nya smoothies baserade på äpple och jag jublar åt att man i två av dem slipper den obligatoriska bananen.

Närå

De här nya köpstationerna inne i affärerna där man ska handla snus, cigaretter och rakblad funkar väl bara sådär om ingen bryr sig om att stoppa in nytt papper så att ordern kan skrivas ut och betalas i kassan.

I kväll köper jag...

... pistagenötter och de där små smältostkuberna och så trycker jag in en nöt i smältosten och slänger in i munnen.

Äckligt. Gott.