Bra jobbat hörni – men det finns mer att göra

Köttfärsen var bara början Det fuskas inte bara med köttfärsen i butiken, nu är det dags att anmäla resten.
MAT & DRYCK

Skitbra att några handlare märkte om sin köttfärs.

För äntligen händer det något – tack vare kunderna.

Men det finns mer för Detektiv Allmänheten att göra.

Karin Ahlborg.

Efter köttfärsskandalen har en armé av frivilliga inspektörer – kunder – dragit ut i butikerna och lusläst datummärkning, pillat undan nya märklappar.

In till kommunerna, dit man märkligt nog ska klaga i stället för till Livsmedelsverket direkt, har anmälningarna strömmat.

Nya skandaler varje dag.

Och kommer en anmälan in till kommunen där fabriken eller butiken ligger måste hälso- och miljönämnden reagera och göra något åt saken.

Nu får alla köttfärsletare ursäkta mig, men jag tycker nog att det finns andra viktiga saker att kolla upp och anmäla.

Fusk som finns över hela landet.

Här är en tipslista över saker som kan kollas och anmälas.

1 Innehållsförteckningarna. Går de verkligen att läsa med normal syn? För den som är allergisk mot något blir det ett helvete att försöka lista ut vad man kan köpa med sig hem om innehållsförteckningen kunde platsa i Guinness rekordbok som pyttigaste bokstäver. Anmäl!

2 Idiotpåståenden på förpackningar. Man får inte påstå saker på förpackningen som inte är sant eller relevant. Vad betyder exempelvis ”Varsamt packat” på Höglandskötts olika köttförpackningar? Att konkurrenterna slabbar och med våld trycker in sitt kött i plasten? Att man förpackar köttet med sidenhandskar på? Eller pratar milt med det medan man snörper plasten omkring köttbitarna? Anmäl!

3 Vadå lyx? Lyxkräftstjärtar måste vara lyxigare än andra kräftstjärtar i någon mening för att kunna påstå det. Stämmer inte det, så anmäl tillverkaren för all del.

4 Potatiskvaliteten. Potatisprodukter är alltid av ”finaste kvalitet” eller ”noga utvald potatis”. Hurdå? Finns det ingen finare potatis än den Topp använder? Och visst kan man väl noga välja ut den sugigaste potatisen? Vad säger de där flosklerna egentligen? Anmäl så får vi veta om det är sant.

Och skicka gärna kopia på era anmälningar till mig så vi kan följa upp vad som händer.

God jaktlycka!

FAKTA

Mmm!

Jag hade lika gärna ha kunnat säga att jag ska köpa Gudruns Stockholmare i kväll, för godare varmkorv finns nog inte heller.

Grrrrr!

Jag blir tokig på att inte kunna köpa vanlig smörgåsskinka utan glutamat. Nu tvingas jag köpa de fjantiga tunna skivor som Scan gör. Men jag vill ha riktig skinka!

I kväll köper jag...

... Gottfrids leverpastej. Ursäkta, men godare finns faktiskt inte.

ARTIKELN HANDLAR OM