Fy hundan!

Mera tillsatser i vår mat än i hundmat

1 av 6
10 tillsatser
Willys, rökt kalkon
4 antioxidationsmedel, 2 stabiliseringsmedel, glutamat, förtjockningsmedel och konserveringsmedel.
MAT & DRYCK

Mer än dubbelt så många tillsatser i vår mat än i hundmaten.

Det är verkligen inte klokt.

Men vem ska hjälpa oss att få vettigare mat?

Det är ett märkligt faktum att vi människor anses tåla dubbelt så mycket tillsatser som djur.

Medan djuren i lagen skyddas mot onödiga kemikalier i sin mat, matas vi mänskliga kreatur med allt fler och mer tillsatser.

Matjättar styr

De som har verklig makt att påverka vår mat heter Ica, Coop och Axfood.

Handeln styr både över sina egna märkesvaror och över sortimentet i stort.

Tillsatser i mat är heller ingen naturlag.

I USA har en hel livsmedelskedja vuxit upp där icke en tillsats kommer över tröskeln.

”Ska ses över”

Alla våra tre stora kedjors egna märkesvaror innehåller gott om tillsatser. Så, vad tänker handeln göra?

–?Vi ska se över våra egna varor och ta bort alla onödiga tillsatser, säger pressansvariga Märit Wikström på Coop.

När kan era kunder märka skillnaden?

–?Nä, det kan jag inte säga.

Hos Ica låter det exakt likadant:

–?Vi ska se över våra varor och ta bort alla onödiga tillsatser, säger dietisten Christina Karlsson.

När kan era kunder märka skillnaden?

–?Nä, det kan jag inte säga.

Här kan den misstänksamma fundera på om det här egentligen bara är snömos i väntan på att tillsatsstormen bedarrar.

Då är det mer raka besked från Axfood:

–?Vi anser att det här är en icke-fråga och vi har inte antagit någon ny policy för tillsatser eller tagit ställning till saken, säger presschefen Ingmar Kroon.

ARTIKELN HANDLAR OM