Carina lär dig laga – och handla – klimatsmart

MAT & DRYCK

Leta efter ”kravmärkt” om du är osäker på vad du ska köpa. De har strikta regler på att djuren ska må bra och att odlingen ska vara ekologisk. Det betyder mindre gödningsmedel som läcker ut i vattnet. Köper du kravmärkt köper du klimatsmart.

… men ibland är det inte så enkelt. Importerat eko som fraktats med till exempel lastbil behöver inte vara klimatsmartare än samma icke-ekologiska svenska produkt som åkt betydligt kortare väg.

Laga mat från grunden. Halvfabrikat kan vara bekväma men är sällan klimatsmarta (mer förpackningar, mer tillsatser). Och det krävs bara lite planering för att laga mat med riktiga råvaror i stället. Dessutom blir det mycket godare.

Ta på ekoglasögonen. Det finns mycket ekovaror i affärerna nuförtiden. Det gäller bara att hitta dem. Sluta gå i gamla hjulspår och ta nya svängar bland hyllorna och håll ögonen öppna så ser du bättre.

Försök hitta små lokala producenter. Kortare transporter är klimatsmart. Dessutom gör de små producentgerna ofta bra grejer.

Laga mat efter säsong. Det finns sparris året om men den du kan köpa så här års har flugits hit – inte klimatsmart. Kål och rotfrukter har vuxit på närmare håll och är mustiga i smaken vintertid. 

 Skär rotfrukt i bitar och ha i grytan eller gör goda puréer. Ingefära är gott till morot. Senap och timjan till kålrot.

Vitkål är praktiskt för det håller länge. Strimla och gör coleslaw eller skär i bitar och baka i ugnen med smör, örter och lite vätska.

Ät mer vegetariskt. Köttproduktion är sämre för klimatet än grönsaksodling.

Ät mer vilt. Jakt är bättre för klimatet än djuruppfödning.

Undvik hotade fiskarter. Msc-märkt (Marine stewardship council) fiskkan du äta så ofta du vill och samma sak med insjöfisk. Hämta hem Världsnaturfondens fickguide över säkra och hotade arter på www.wwf.se.

Ät baljväxter som bönor och linser. Det är alltid säsong för torkade.

 Gör storkok och frys in. Eller köp färdiga på burk (näst bäst men väldigt bekvämt).

 ?Blanda i soppor, grytor och sallader.

? Mixa kik-ärtor och kidneybönor till röror med örter, olivolja och vitlök och ha som pålägg på brödet. Eller rosta stora vita bönor i ugnen med vitlök, olivolja och salt.

Laga ”för mycket” när du gör soppor och grytor. Storkok drar visserligen marginellt mer energi men å andra sidan kan du göra lunchlådor och nya middagar av resterna. Lättlagat och snabbt (så slipper du köpa färdigrätter när det är panik) och dessutom blir det ofta godare dag två.

Samma med söndagssteken. Gör en stor och servera resterna som kallskuret med en potatis- eller bönsallad dagen efter.

Det är inte klimatsmart att slänga mat. Bygg vidare och gör om det som blir över. Gör en pytt av korvbitarna, förstärk en fisksoppa med laxbiten, gör en pastagratäng av gårdagens makaroner.

Baka matbröd. Det finns ytterst lite bröd som är okej i handeln. Det är en sunkig industri med långa frakter och många tillsatser. Mormor hade minsann inte konserveringsmedel i limpan. Hembakt är godare.

Baka kaffebröd. Det är ofta tillsatser i kakor och godis och allt du gör själv blir godare. Fast risken finns ju att man vänjer sig vid industrins aromämnen och konstgjorda smaker.