Köp svenska basvaror och ät mycket grönt

Stefan Edman chattade om mat och miljö

MAT & DRYCK

Stefan Edman säger: Hej! Det ska bli kul att få svara på era frågor om mat och miljö.
Moderator säger: Välkomna allihop, då börjar vi med frågorna..
freddie säger: Vad är bäst: att stödja bra produktion i u-land genom att köpa rättvisemärkt frukt o grönt därifrån, eller att köpa svenskt.
Stefan Edman säger: När det gäller basmat, typ mjölk, kött och bröd, då tycker jag vi ska satsa på svenskt. Då stöttar vi ett öppet landskap, det är små avstånd, och vi kan sätta miljötryck på våra bönder. Bananer, kryddor, choklad, då tycker jag det är bra att köpa rättvisemärkt!
Challe säger: Hur ska man ha råd att äta så där nyttigt och bra? Jag tycker kravmärkt och sånt är jättedyrt.
Stefan Edman säger: Prioritera så gott du kan, och så hoppas vi att priserna kan gå ner när allt fler köper Krav.
grön säger: Hej Stefan! Kommer de stora livsmedelskedjorna verkligen att satsa på allvar på schysst mat? Är inte livsmedelsindustrins makt för stor?
Stefan Edman säger: De stora kedjorna är väldigt nervösa just nu, eftersom konsumenttrycket har ökat kraftigt det senaste året. I England och Tyskland finns långt över 100 helt ekologiska stormarknader. Den trenden kommer hit också.
Jonna säger: Hej! Jag hörde en man på radio i morse som sa att det inte spelade någon roll om man köpte ekologiska varor, att det varken gjorde miljön bättre eller sämre. Håller du med om det? Ska jag fortsätta köpa KRAV-märkt?
Stefan Edman säger: Nej, jag håller inte med. Fortsätt köp Krav-märkt.
sissi säger: Hej Stefan! Hur viktigt är det med mat egentligen när det gäller klimatet. Är inte transporter viktigare? Borde vi inte tänka mer på hur vi reser i stället?
Stefan Edman säger: Transportfrågan är viktig, men själva produktionens klimatpåverkan är betydligt större än transporternas. Analyser visar dock att våra resor till och från butik spelar stor roll. Därför: planera dina inköp, storhandla och komplettera med färskvaror i din närbutik.
Anna säger: jag försöker, trots studentbudgeten att alltid köpa ekologiskt och/eller närproducerat. Men varför är det fortfarande så svårt att få tag i sådant kött, och varför är det så dyrt när allt annat ekologiskt har blivit billigare?
Stefan Edman säger: Troligen därför att vi har 45 procent importandel när det gäller kött. Stora internationella köttproducenter dumpar priset för svenska nötköttsbönder. Fortsätt köp svenskt kött, helst naturbeteskött som håller landskapet öppet.
bibi säger: Hej. Jag tycker det är så krångligt att veta om man ska äta fisk t ex, eller om den blir utfiskad, vilka grönsaker som är bäst osv. Hur ska man veta vad som är bäst för klimatet
Stefan Edman säger: Grönsaker har låg klimatpåverkan. Men svåra val kan uppstå, spanska frilansodlade tomater som åkt lastbil hit är klimatbättre än tomater från Sverige, om växthusen värms med olja. Glädjande nog är de flesta svenska växthus numera vedeldade. Norsk torsk är helt ok att köpa.
Andreas säger: Hej Stefan! Vilken är den "sämsta" varan man kan äta ur miljösynpunkt enligt dig? Finns det något som toppar listan över "miljöbovar"?
Stefan Edman säger: Mat som produceras och transporteras med mycket olja i alla led.
Mirre säger: Hej Stefan! Hur skulle en miljövänligt menyförslag se ut för en vanlig vardag? Vill gärna äta både nyttigt och miljövänligt!
Stefan Edman säger: Läckra grönsaker anpassade till säsongen, torsk från norska havet, alternativt svensk älgstek. Till efterrätt vilda bär eller obesprutade jordgubbar från friland.
anna säger: Hur mycket skulle miljön vinna på om alla blev vegetarianer? Tycker du att det är önskvärt?
Stefan Edman säger: Frågan är mycket komplicerad, men helt klart skulle klimatet gynnas om fler blev vegetarianer. Djuren behövs dock för kretsloppet, och glöm inte att världens enorma risfält läcker klimataggressiv metangas.
Victoria säger: Tomater från svemskt växthus eller spanska utomhustomater?
Stefan Edman säger: Svenskt växthus om det värms med ved eller solfångare, annars spanska utomhustomater. Här behöver branschen signalera till oss konsumenter hur odlingen går till.
Aronsson säger: Hejsan! jag min sambo har talat mycket om miljön den senaste tiden och tycker att det är dags att vi gör vår del. Men vi behöver en knuff på vägen. Finns det någon sida eller liknande med samlad fakta om vad man kan tänka på och göra. eller har du förslag?
Stefan Edman säger: Jag rekommenderar www.naturskyddsforeningen.se. På DN:s hemsida, under Klimat, finns Svenska miljöinstitutets kalkylator, där du själv kan räkna ut din miljöpåverkan.
klas säger: Bönder brukar ofta skylla på att det inte är lönsamt att odla Krav, stämmer det?
Stefan Edman säger: Nej. Jag har själv varit med om att starta Kaprifolkött, ett Kravgodkänt varumärke, där köttbönderna får mer betalt per kilo kött, vilket gör produktionen mer lönsam än vanlig produktion.
Moderator säger: Det var sista frågan, stort tack till dig Stefan och tack till alla er som ställt frågor!
Stefan Edman säger: Tack för alla spännande frågor, och lycka till!