Söta, goda – och hårt besprutade

Naturskyddsföreningen: Vi vet inte vad vi får i oss

MAT & DRYCK

Vi svenskar äter 15 000 ton jordgubbar på en sommar.

Och de är kraftigt besprutade.

Svenska jordgubbar besprutas sex gånger.

En svensk, konventionellt odlad jordgubbsplanta besprutas i snitt 6,4 gånger på en säsong.

– Vi vet inte vad som händer när vi får i oss medlen och de kombineras med annat vi äter som är besprutat, säger Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen till TT.

– När man använder tillåtna och kontrollerade besprutningsmedel utnyttjar man marken bättre. Det är klimatvänligare på så sätt, säger Anders Karlsson, agronom på Svenskt sigill.

– Dessutom är mögelsvampar som annars kan drabba jordgubbarna hälsofarligt.

Men Leif Rydwall, som driver Bergums biologiska bärodling i Olofstorp, är skeptisk.

– De bekämpningsmedel som fanns för tio år sedan är förbjudna i dag. De som används i dag kommer säkerligen vara förbjudna om tio år.

Aftonbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM