Varför säljer Systemet gammal öl?

MAT & DRYCK

Var nyligen på inköpstur i mitt lokala systembolag och fick tag i en flaska med utgånget datum. När jag frågade personalen om de hade bättre datum i lager fick jag till svar ”nej tyvärr, men den (gamla) ölen är helt okej”.

Det fick mig att fundera lite. En öl som stått i en varm butik upptill ett år, kan väl inte vara som vid tappningstillfället? I monopolets självbetjäningsbutiker är dessutom varje hyllplan försett med ljusrör, som ger både starkt ljus och en hel del värme. Är det verkligen en lämplig miljö för ett gott öl?

Marcus Bengtsson

SVAR: Nej 1: Att sälja gammal öl är inte okej. Öl är en färskvara – skulle du acceptera mjölk med utgånget datum? Om du köper en ljus öl med en alkoholstyrka runt fem procent, se då till att det är minst tre månader kvar till bäst före datum – då får du en acceptabel smak.

Nej 2: Värme och ljus är inte bra för flasköl. Men meningen är att det ska vara så stor omsättning på ölen att de bara står en kortare tid på systemets hyllor. Du vet, och jag vet, att så inte är fallet. Mindre populära öl står ofta och dammar igen till efter bäst före datum, och det datumet har ju som sagt spätts på med minst tre månader av bryggerierna.

Det finns en nonchalant och i bland föraktfull attityd mot öl på många systembolag. Vin är fiiint, öl är fylla. Vi får nog släpa på ytterligare en generation systemföreståndare innan det blir någon förändring.