Dina betyg skiljer sig från Ölfrämjandets: Vad kännetecknar enligt dig ett bra julöl?

MAT & DRYCK

Läste precis igenom dina recensioner av årets, enorma, utbud av julöl.

Jag förstår att du utgår från din egen smak när du recenserar öl men jag finner det ändå märkligt att dina betyg ofta skiljer sig från vad till exempel Svenska Ölfrämjandets julprovningar brukar utvisa.

Vad som vore oerhört relevant för oss som kan ställa oss lite frågande till vissa av dina betyg är vad du ställer för kravprofil på julöl. Vad kännetecknar, enligt dig, ett bra julöl?

Baggen

SVAR: Intressant fråga. Låt oss först bena ut skillnaden mellan Svenska Ölfrämjandet och min roll som ölskribent.

Ölfrämjandet är en organisation vars syfte är att ”tillvarata de svenska ölkonsumenternas intressen ifråga om tillgång, kvalitet, urval och pris på öl”. Min uppgift är att tipsa om goda öl till en bred läsekrets.

Ingen konflikt kan tyckas, men inom Ölfrämjandet har medlemmarna genom åren utvecklat en smak för udda och ganska extrema öl. Det tar många år av flitigt provande för att lära sig uppskatta dessa excentriska öl, vilket huvuddelen av Aftonbladet läsare inte gjort eller ens är intresserade av att göra.

I Systembolagets utbud finns tillräckligt med intressanta märken för att hålla läsarna uppdaterade om öl som sticker ut från träsket av ljus internationell lager. Framme vid julölen: ett bra julöl är välbryggt, välsmakande och spännande utan att skrämma skiten ur en bred och ölintresserad läsekrets.

Bland årets julöl finns exempel som är så kryddigt bitterbeska, främst från en del småbryggerier, att om en vanlig familj smakade dem till julbordet skulle ölen omedelbart hällas ut.

Dylika öl rekommenderar jag inte till min värste ovän, än mindre till en dryg miljon trogna läsare. Att Ölfrämjandet gärna faller för sådana öl intresserar mig föga.

Deras målsättning stödjer jag dock helhjärtat: ”I ett långsiktigt perspektiv arbetar vi med att öka förståelsen för öl som kvalitets- och kulturdryck. Stämpeln som simpel rusdryck måste ersättas med ett ökat anseende och respekt för öl som gammal kulturdryck.”