Varför finns inte kvalitetsöl från småbryggerier på pubarna?

MAT & DRYCK

Jag är en ölälskare av hela mitt hjärta och ställer stora krav på den öl jag dricker, mina favoritbrygder kommer från Jämtlands Bryggeri. Jag är förvånad över hur så pass få pubar det är som serverar kvalitetsöl från svenska mikrobryggerier som Jämtlands, Slottkällans, Oppigårds och Nils Oscar.

Det man nästan alltid blir erbjuden är Norrlands, Falcon eller Carlsberg. Mikrobryggeriernas öl – det bästa i Sverige – är på sin höjd tio kronor dyrare att köpa på uteställen. Kort sagt – varför är småbryggerierna så sällan representerade på pubar?

Joel

SVAR: Ja, det måste väl bero på öldrickarna. Så länge huvuddelen av pubgästerna accepterar en slarvigt upphälld ”stor stark” så kommer det inte att bli någon förändring. (Hur många gäster beställer ”en stor mat” på krogen?)

Pubägarna tjänar ju betydligt mer på ösa ut ointressant lager ur ett par ölkranar än att sköta och underhålla många kranar med spännande kvalitetsöl från mikrobryggerierna.

Carlsberg och Spendrups är inte heller ett dugg intresserade av att deras sponsrade fatölsanläggningar får konkurrens av småbryggerierna. Money talks, så fram till dess att vi pubdrickare vänder på klacken när vi ser ett skitsortiment så får vi leva med Norrlands och Carlsberg.