"Alla skäller som bandhundar på dig"

MAT & DRYCK

Hej,

jag var inne på några ölsajter i går (bland annat Svenska Ölfrämjandet) och upptäckte att alla skäller som bandhundar på dig. Har du läst inläggen, och har du någon kommentar?

Jim A

SVAR: Jo, med aningen förstrött intresse har jag noterat att drevet går. Men genom åren har jag lärt mig att det inte går att diskutera med fundamentalister, det må gälla religiösa fanatiker eller fanatiskt öltroende. Men eftersom debatten spiller över i ett antal ölsajter ska jag våga mig på en sammanfattning:

1. Winbergh är en inkompetent odugling som bara gillar billig Eurolager.

Kommentar: Jag började prova och skriva om öl när de flesta av mina kritiker fortfarande gick på dagis – i början av 80-talet. Genom åren har jag erhållit ett antal priser och utmärkelser för mitt sätt att sprida god ölkultur, bland annat Ölfrämjandets guldpin. Däremot rekommenderar jag öl utifrån ett brett, folkligt perspektiv – även icke fanatiker ska kunna svälja dropparna. Bandhundarna, som du kallar dem, verkar bara hylla öl ju beskare, träigare och jävligare de smakar. ”Billig Eurolager” vet jag inte riktigt vad det är, men ointressanta internationella lager som bara säljer med jättelika reklamkonton har alltid varit mina hatobjekt.

2. Winbergh är inte öppen för nya ölsmaker utan satsar bara på säkra kort.

Kommentar: Genom åren har spännande nya öl från småbryggerier som Oppigårds, Nynäshamns eller Jämtlands kammat hem massor av femplussare i mina tester, framför allt i bilagan Mat&Vin. Detsamma gäller mikrobryggerier från USA och England. Ett krav ställer jag dock på alla öl, nya som gamla – de ska vara åtkomliga för vanliga ölkonsumenter. Därför är bara öl som säljs via Systembolaget intressanta för mig och mina läsare.

3. Winberghs öltips har så stor påverkan att han skulle tvingas ha en panel med sig när han gör sina tester.

Kommentar: Ett av de mer absurda påståenden och som ständigt dyker upp. Skulle Jens Peterson tvingas dra med sig ett helt koppel människor när han ska recensera en film? Borde Ingalill Mosander skicka sin bokrecension till omröstning innan den publiceras? Ett kunnigt personligt tyckande är alltid uppfriskande att läsa (speciellt i en kvällstidning), både om man håller med tyckaren eller är av motsatt åsikt. Av alla många brev jag fått genom åren är det här en favorit: ”Tack för att du finns, Winbergh. Jag köper bara öl som du inte gillar. Och jag har aldrig blivit besviken.”