Kan man ställa krav på en stor stark och begära en ny?

MAT & DRYCK

För någon vecka sedan var jag ute och tog en öl med en god vän. När våra öl kom in (Spendrups stor stark) så var de knappt kalla eller kolsyrade.

Min fråga är vilka krav man skall ställa på just en stor stark? Har man rätt att begära en ny om man inte tycker att den uppfyller ens krav?

Mathias

SVAR: Till att börja med, beställ aldrig en stor stark. Som jag skrev härförleden – du går aldrig på restaurang och beställer en stor mat.

Specificera din beställning: Jag vill ha en ljus lager från fat, vad har ni på tappen? Upplys dig sedan om pris och kvantitet. Nyligen var jag på krogen och fick ett glas fatöl i ett stort elegant glas med tjocka väggar – etablissemangets "stor stark".

När jag därefter beställde samma ölsort i en 33 centiliters butelj och hällde i det fina glaset visade det sig att den stora starkölen bara innehöll 30 cl. Och då var flaskölen billigare än glasölet! Av detta lär vi oss att det aldrig går att ställa krav på volymen i en "stor stark". Vill du vara säker på att få en exakt kvantitet så beställ en pint – den ska vara drygt halvlitern, och inget annat.

Nu till kvaliteten: du avgör själv vilka krav som bör vara uppfyllda för att du ska betala för livsmedel på restaurang. Får du halvrutten sallad, klimpig sås och en kall köttbit ber du vänligen servitören byta ut eländet – eller så lämnar du lokalen. Exakt samma regler gäller för livsmedlet öl.

En ljummen öl utan kolsyra ska du vägra befatta dig med. Byt ut – eller gå. Och när du ändå är på hugget – begär en riktigt upphälld fatöl, med en rejäl skumkrona!