PRESENTERAS AV

Lisa Ajax för ful i mun för Eurovision – stoppas

Tvingas ändra sin låt om hon vinner i Melodifestivalen – grova ordvalet är förbjudet

MELODIFESTIVALEN

MALMÖ. Lisa Ajax låt bryter mot Eurovision-reglerna – texten är för grov.

Om hon vinner Melodifestivalen kommer hennes låt stoppas från att tävla i Europa-finalen.

– Bidrag med oacceptabel text kommer inte att godkännas för framförande i tävlingen. Brott mot dessa regler kan resultera i sanktioner, säger en talesperson för Eurovisionarrangören EBU.

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Lisa Ajax.

Lisa Ajax, 18, låttext slog ner som en bomb i Eurovision-världen när SVT offentliggjorde den på onsdagseftermiddagen.

Anledningen: den bryter mot Eurovision song contests strikta regler och skulle aldrig tillåtas tävla i Europa-finalen om den vinner Melodifestivalen.

Sjunger förbjuden text

I låten sjunger Lisa Ajax ordet ”fuck” totalt tio gånger. Det är ett av det engelska språkets grövsta ord, som direkt översatt betyder ”knulla”. Men reglerna för Eurovision song contest är solklara. Svordomar och andra grova ord är inte tillåtna och kan leda till diskvalificering.

Att Lisa Ajax låt ”I don’t give a”, eller andra bidrag med ordet ”fuck” i texten kommer att stoppas från att framföras i Eurovision bekräftas av tävlingens arrangör, den europeiska tv-unionen EBU:

– Eurovision song contest är en familjeshow och låttexterna till alla bidrag måste reflektera det, säger en talesperson för EBU.

– EBU och värdlandet kommer att försäkra sig om att alla bidrag följer tävlingsreglerna. Bidrag med oacceptabel text kommer inte att godkännas för framförande i tävlingen. Brott mot dessa regler kan resultera i sanktioner.

BBC satte stopp - SVT tvingades klippa om

I den engelska språkvärlden anses ordet ”fuck” så grovt att det i dagligt tal ofta ersätts med uttrycket ”f-ordet”. Enligt BBC:s sändningstillstånd får ordet inte förekomma i tv-program vars sändningstid påbörjas före klockan 21, och på grund av tidsskillnaden sänds Eurovision song contest klockan 20 i Storbritannien.

SVT och Melodifestivalens produktion är väl medvetna om de strikta språkreglerna i Eurovision. När Eurovision song contest sändes från Malmö 2013 tvingades SVT i sista stund ändra en förinspelad sketch med Björn Gustafsson. Sent på natten blev SVT tvungna att klippa bort just ordet ”fuck”” eftersom bland annat BBC annars hade kunnat få dryga böter om de hade visat sketchen i sändning.

FAKTA

Samma regel som förbjuder politiska budskap och reklam

I reglerna för Eurovision song contest 2017 konstaterar EBU:

”Texten och/eller framträdandet av låten får inte sätta showen, Eurovision song contest eller EBU i vanrykte. Inga texter, tal, gester av politisk natur är tillåtna under ESC. Inga svordomar eller annat oacceptabelt språk är tillåtet i låttexterna eller i framförandet av låtarna. Inga budskap som marknadsför en organisation, institution, ett politisk budskap eller annat, företag, märke, produkter eller tjänster är tillåtet i showen eller inom några av Eurovisions områden. Brott mot reglerna kan leda till diskvalificering.”

Källa: EBU / Eurovision.tv

FAKTA

Det sjunger Lisa Ajax

Utdrag ur ”I don’t give a” skriven av Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb och Anton Hård af Segerstad.

”I don`t give a
I don`t give a
I don`t give a
fuck what the others say”

och

”I’ll lo love you anyway
fuck what they say
I don’t give a
fuck what they say”