Svenskarna sparar miljarder i fonder

Av: 

Sandra Kjellström

Hittills i år har spararna stoppat in närmare 70 miljarder kronor i fonder.
Hittills i år har spararna stoppat in närmare 70 miljarder kronor i fonder.

Sparande

Aktiefonder lockar spararna, och de har hittills i år stoppat in flera miljarder i fonder.
– Även om aktiemarknaden har gått ner lite de senaste månaderna är vi inne på det sjätte året av uppgång och det påverkar sparandet positivt, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

Mellan januari och juli i år har svenskarna stoppat in närmare 70 miljarder kronor i fonder, enligt siffror från Fondbolagens förening.

Bara våren 2014 slår högre, då det sparades ungefär 96 miljarder kronor i fonder. Riksbanken sänkte samma år den styrande reporäntan till noll.

Bland spararna är det aktiefonder som lockar mest.

– Även om aktiemarknaden har gått ner lite de senaste månaderna är vi inne på det sjätte året av uppgång och det påverkar sparandet positivt. Om man också ser till alternativen vill folk kanske inte spara på sparkonton eftersom räntan är noll. Då blir det fonder, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

Enklaste och bästa alternativet

Enligt honom är det börsens utveckling som påverkar sparandet mest, även om de automatiska överföringar som folk gör varje månad till framför allt pensionen också genererar en stadig uppgång.

De som inte vill ha aktiefonder stoppar in mest pengar i bland- eller obligationsfonder. Här har företagsobligationer blivit mer populärt.

– Man vill kanske inte ha kortare räntefonder med låg avkastning. Aktiemarknaden har gått upp under lång tid och då vill man ha lite högre risk, men väljer företagsobligationer som är mitt emellan, säger Fredrik Pettersson,

Det är indexfonder med låga förvaltningskostnader som folk sparar mest i. För en nybörjare är det här det enklaste och bästa alternativet, tycker Johanna Kull, som är sparkekonom på Fondbolagens föreningar.

– Vill du ha det så enkelt som möjligt är billiga indexfonder det bästa valet, men vill du se över dina fonder oftare och har ett större intresse kan du välja en aktivt förvaltad fond, säger hon.

ANNONS

Spara pengar genom att samla lån och krediter hos Bynk. Slipp alla papper - Signera med mobilt BankID!

Extern länk från Bynk

Läs mer

”Tid i stället för tajming”

Men det viktigaste är att bestämma hur länge du ska spara och när du ska använda pengarna.

– Tänk tid i stället för tajming på marknaden, för det är jättesvårt att tajma marknaden. Det gäller att ha rätt tidshorisont på pengarna. Är det pengar som du ska använda om ett år kanske inte aktiefonder är ett bra val. Men är det ett sparande som ligger längre bort i tiden, som till exempel pensions- eller barnsparande, är aktiefonder ett bra val.

Att stoppa in eller ta ut alla dina pengar på en gång ska du dock akta dig för, anser Johanna Kull. För att undvika att stoppa in allt vid en uppgång, eller ta ut allt vid en tillfällig svacka, är det bättre att sprida ut sparandet långsiktigt.

– Att månadsspara är jättebra, då är du med både när det är upp- och nedgång. Du kan få en bättre utveckling om du köper i nedgång för det är då du får rabatt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Tre experter: Fonderna du ska satsa på 2018 – och de du ska välja bort

ÄMNEN I ARTIKELN

Sparande

Fonder

Aktiefonder

Indexfonder

Globalfonder

Börs

Fondbolagens förening