Svenskarna sparar miljarder i fonder

Foto: Johnér Bildbyrå
Hittills i år har spararna stoppat in närmare 70 miljarder kronor i fonder.
MIN EKONOMI

Högre vinster och risker.
Spararna lockas allt mer av aktiefonder och har hittills i år stoppat in flera miljarder i fonder.
– Även om aktiemarknaden har gått ner lite de senaste månaderna är vi inne på det sjätte året av uppgång och det påverkar sparandet positivt, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

Mellan januari och juli i år har svenskarna stoppat in närmare 70 miljarder kronor i fonder, enligt siffror från Fondbolagens förening.

Bara våren 2014 slår högre, då det sparades ungefär 96 miljarder kronor i fonder. Riksbanken sänkte samma år den styrande reporäntan till noll.

Bland spararna är det aktiefonder som lockar mest.

– Även om aktiemarknaden har gått ner lite de senaste månaderna är vi inne på det sjätte året av uppgång och det påverkar sparandet positivt. Om man också ser till alternativen vill folk kanske inte spara på sparkonton eftersom räntan är noll. Då blir det fonder, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

Enklaste och bästa alternativet

Enligt honom är det börsens utveckling som påverkar sparandet mest, även om de automatiska överföringar som folk gör varje månad till framför allt pensionen också genererar en stadig uppgång.

De som inte vill ha aktiefonder stoppar in mest pengar i bland- eller obligationsfonder. Här har företagsobligationer blivit mer populärt.

– Man vill kanske inte ha kortare räntefonder med låg avkastning. Aktiemarknaden har gått upp under lång tid och då vill man ha lite högre risk, men väljer företagsobligationer som är mitt emellan, säger Fredrik Pettersson,

Det är indexfonder med låga förvaltningskostnader som folk sparar mest i. För en nybörjare är det här det enklaste och bästa alternativet, tycker Johanna Kull, som är sparkekonom på Fondbolagens föreningar.

– Vill du ha det så enkelt som möjligt är billiga indexfonder det bästa valet, men vill du se över dina fonder oftare och har ett större intresse kan du välja en aktivt förvaltad fond, säger hon.

”Tid i stället för tajming”

Men det viktigaste är att bestämma hur länge du ska spara och när du ska använda pengarna.

– Tänk tid i stället för tajming på marknaden, för det är jättesvårt att tajma marknaden. Det gäller att ha rätt tidshorisont på pengarna. Är det pengar som du ska använda om ett år kanske inte aktiefonder är ett bra val. Men är det ett sparande som ligger längre bort i tiden, som till exempel pensions- eller barnsparande, är aktiefonder ett bra val.

Att stoppa in eller ta ut alla dina pengar på en gång ska du dock akta dig för, anser Johanna Kull. För att undvika att stoppa in allt vid en uppgång, eller ta ut allt vid en tillfällig svacka, är det bättre att sprida ut sparandet långsiktigt.

– Att månadsspara är jättebra, då är du med både när det är upp- och nedgång. Du kan få en bättre utveckling om du köper i nedgång för det är då du får rabatt.

FAKTA

Sparekonomens tips: Så sparar du bäst i fonder

  • Bestäm dig för när du ska använda pengarna – är det ett långsiktigt sparande i mer än fem år är aktiefonder ett bra val. Men vill du inte ta en lika stor risk finns det även bland- eller räntefonder.

  • Välj olika fonder för att få en bra spridning – Ha en globalfond som bas och komplettera med en Sverigefond. Vill du komplettera med smalare fonder kan du kika på tillväxt- eller branschfonder.

  • Kolla fondens förvaltningskostnad – Vill du ha de enklaste och billigaste är det passivt förvaltade indexfonder som gäller. Vill du se över dina fonder oftare ska du välja aktivt förvaltade fonder. Har fonden en högre förvaltningskostnad bör du utvärdera den varje år för att se om den faktiskt slår index och därmed ger en högre avkastning. Det kan vara bra att ha en blandning, med en bas av indexfonder och sedan välja till aktivt förvaltade fonder.

  • Spara månadsvis – Stoppa inte in alla pengar på en gång vid en uppgång. Detsamma gäller när du ska ta ut pengar. Ta inte ut en större summa på en gång, utan sprid ut dina uttag. Undvik att ta ut allt vid en tillfällig svacka.