Bli expert på att skriva CV

Foto: Johnér Bildbyrå
Kort, intresseväckande och luftigt är tre nyckelord när du ska skriva ditt CV.
MIN EKONOMI

Fem meningar i ditt personliga brev och ett lättöverskådligt och luftigt CV.

Mer än så behövs det inte när du skriver en jobbansökan.

– Du ska sälja in dig själv. En arbetsgivare kanske får in 300 ansökningar och då gäller det att sticka ut, säger Charlotte Carnelöv, arbetskoordinator på Eductus.

Glöm allt du har lärt dig om att skriva långa romaner om dig själv. I dag handlar jobbsökandet om att arbetsgivaren ska få upp ögongen för dig så fort det bara går.

Snart passar många på att söka nytt jobb inför hösten. Bland hundratals sökande måste just din ansökan bli utvald.

– Det ska vara enhetligt, lättöverskådligt, luftigt och en intresseväckande layout, säger Charlotte Carnelöv, arbetskoordinator på Eductus, om det viktigaste med CV:t.

Det handlar mycket om att få till den rätta strukturen. Rubriker som målsättning, arbetslivserfarenhet, utbildning, förtroendeuppdrag och fritidssysselsättningar ska stå med.

Använd gärna färg och form

När det gäller erfarenhet gör många misstaget att ta med jobb som de har haft för flera år sedan. Charlotte Carnelöv menar att du inte ska sträcka dig längre än tio år tillbaka i tiden.

Och skriv ditt senaste jobb först.

– En del skriver vad de gjorde för tio år sedan först och sedan går de framåt i tiden. Då går de åt fel håll.

Vill du ha färger på rubriker, och för att understryka vissa ord, håll dig till max tre stycken. Och undvik färgen röd, som Charlotte Carnelöv tycker signalerar ”rea” och ”jultomtar”.

Använd gärna flera olika typsnitt, men här gäller samma regel om max tre stycken.

Att undvika klyschor i både CV:t och det personliga brevet är att föredra och undvik att skriva ”jag” i var och varannan mening.

– Tabben folk gör här är att de börjar meningarna med ”jag”. Det är väldigt ego.

Fem meningar ska locka

Se till att stava rätt och utforma din ansökan efter jobbet som du söker.

Ett CV bör inte vara längre än en A4-sida och det personliga brevet betydligt kortare än så.

Fem meningar räcker, anser Charlotte Carnelöv. Här får du plats med dina främsta egenskaper, hur du är som person och din målsättning.

– Här gäller det att vara pang på rödbetan. Här ska du sälja in dig själv. En arbetsgivare kanske får in 300 ansökningar och då gäller det att sticka ut.

Men räcker det verkligen med fem meningar för att arbetsgivaren ska kunna få en bild av mig som person?

– Ja, om det är starka ord med dina främsta egenskaper, hurdan du är som person och din målsättning. Du ska ha det kort och koncist, men kraftfullt. Jag brukar jämföra det med om du ska läsa en bok eller se en film. Om du läser på baksidan av boken och blir lockad till att läsa mer, eller ser en trailer av filmen och vill se den, så ska ditt CV också vara.

Simon Håkansson, grundare av CV Gruppen, tycker dock att du kan skriva en halv A4-sida och inte längre än en sida.

– Det viktigaste är att du motiverar varför du vill jobba på just det företaget och vad du kan bidra med. Att beskriva dina tidigare jobb kan du göra i ditt CV. Där kan du få med nyanserade, men korta beskrivningar, säger han.

Han tycker inte att du ska stressa för att få klart ditt CV och personliga brev.

– Det finns de som tänker att de är klara efter 20 minuter, men stressa inte, låt det ta tid och underskatta inte vikten av andras input.

ARTIKELN HANDLAR OM