Bedrägerierna minskar – första gången på tio år

avSandra Kjellström

Foto: Johnér Bildbyrå/Sara Danielsson
Antalet anmälda bedrägerier har minskat med tio procent under det första halvåret i år jämfört med samma period förra året, enligt nya siffror från BRÅ.

För första gången på tio år minskar antalet anmälda bedrägerier.
Men få brott klaras upp.
– Det är oerhört lätt att genomföra de här brotten och svårt att åka fast, säger polisens förundersökningsledare Jan Olsson.

Antalet anmälda bedrägeribrott minskade med tio procent under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. Det visar nya siffror från BRÅ, Brottsförebyggande Rådet.

Men de tio senaste åren har antalet anmälda bedrägeribrott mer än fördubblats. I år är det första gången som trenden har vänt.

Datorbedrägerier är ett av de anmälda brotten som minskar mest. Men många tänker inte på säkerheten när de handlar på nätet.

För att göra det svårare för bedragare att komma åt kortuppgifter har flera banker infört säkrare betalningssystem.

Måste godkänna med Bank-ID

Genom att tvinga kunderna att godkänna kortköp med Bank-ID blir det säkrare att handla på nätet.

– Då blir det en så kallad tvåstegs-identifiering, där du först har kortet och sedan måste använda Bank-ID, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på Polisens nationella bedrägericenter.

Han menar att det än så länge inte går att hacka sig in i ditt Bank-ID utan att ha lurat till sig dina koder först. Det är betydligt enklare att komma över dina kortuppgifter på nätet.

– Kortinformation kommer man över via gigantiska dataintrång på stora sajter. Det är kriminella organisationer som kommer över tusentals kortuppgifter på nätet och så säljer de dem vidare till andra bedragare som sedan kan använda dem för att genomföra köp och få ut pengar från ditt kort. Men använder man Bank-ID går inte det, då står de där med en massa kortuppgifter som de inte kan använda.

Kan inte få ut information

För att bankernas säkra betalningstjänster ska fungera krävs det att företagen ansluter sig till dem. De sidor som inte har gjort det är osäkrare att handla på.

Och det är få anmälda bedrägeribrott på nätet som klaras upp.

– Det är oerhört lätt att genomföra de här brotten och svårt att åka fast.

Orsaken är att det är svårt, nästintill omöjligt, att få ut information om köp som har genomförts från utlandet.

Ökat samarbete behövs

Jan Olsson säger också att varje köp innebär en för låg summa pengar för att rättsväsendet ska kunna göra något åt det. I slutändan leder det till att bedragarna tjänar stora belopp.

– Det är jättemycket pengar som det rör sig om. I regel är det några tusenlappar per person, men man får multiplicera det med det totala antalet som är flera tusen.

För att antalet bedrägerier ska minska ännu mer menar Jan Olsson att det krävs ytterligare samarbete mellan företag och banker.

– Polisen äger inte verktygen här, det gör näringslivet. E-handlare måste bli bättre på att se över vilka säkra betalningslösningar som finns och bankerna måste fundera på sina säkerhetslösningar. Fungerar det kommer minskningen av bedrägeribrott att fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri

Brott

E-handel

Bank-id