SEB: 40 storbolag svartlistas

Bankjätten SEB tar nu till med hårdhandskarna.

40 storbolag svartlistas; däribland Shell och Renault.

– Alla de här bolagen är medvetna om att de är kritiserade, säger Hans Ek, ägaransvarig på SEB.

SEB väljer nu att svartlista 40 internationella storbolag från bankens fonder.

Bolagen har antingen brutit mot globala normer eller konventioner.

– Vi har fått frågor från våra kunder under många år om varför vi har de här bolagen i våra fonder. De har tidigare varit exkluderade i våra hållbara och etiska fonder. Nu har vi tittat på fonderna och tagit ett steg till och tagit bort de här bolagen i alla våra fonder, säger Hans Ek, ägaransvarig på SEB.

Alla skyldiga till brott

Bland de här storbolagen finns Shell, som orsakat en miljökatastrof i samband med oljeutvinningen i Nigeria, och Renault, som inte tillåter fackförbund i sin fabrik i Turkiet och som använde poliser för att föra bort tidigare anställda som protesterat, skriver Svenska Dagbladet, som var först med att rapportera om det här.

SEB väljer även bort it-jätten Hewlett Packard Enterprise, HPE. Bolaget har nämligen levererat teknik som gjort det möjligt för Israel att hålla koll på alla palestinier som passerar en israelisk checkpoint.

– Det som de här bolagen har gemensamt är att alla de här brotten, som har ifrågasatts, antingen har verifierats av ett FN-organ eller bekräftats av bolagen men att de fortsätter. Och de finns dokumenterade, säger Hans Ek.

”Finns ingen förvåning”

De här tre bolagen har tillsammans med de 37 andra bolagen alla på något sätt avslöjats för stor brottslighet.

– Det är inga småsaker utan korruption, arbetsrätt, miljöbrott och brott mot mänskliga rättigheter. Det handlar om fonder som förvaltar över 500 miljarder kronor. De kommer nu lämna de här bolagen.

Från och med i dag är de här 40 storbolagen alltså inte investeringsbara hos SEB.

– Våra förvaltare har varskotts för någon vecka sedan och sålt av och placerat i andra bolag, som inte har de här utmaningarna. Bolagen är medvetna om det här eftersom deras brott är medgivet eller finns veriferat via domstol. Det finns nog ingen förvåning från deras sida i dag, hoppas jag, säger Hans Ek.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu