Får arbetsgivaren fråga om barnplaner?

Av: Terri Herrera Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Så säger lagen

Får man ljuga under graviditet på anställningsintervjun? Är det förbjudet för arbetsgivare att fråga om barnplaner? Går det att ta ut föräldraledighet med kort varsel? Wendela reder ut begreppen.

Sen år 2006 är det förbjudet att missgynna anställda i samband med föräldraledighet. Det här förbudet gäller också vid anställningsintervjuer.

– Fast tyvärr efterlevs inte det alltid, säger Magnus Jacobson på JämO.

Där man får in flera anmälningar per år som gäller just diskriminering vid rekrytering. I vissa fall är det enkelt att konstatera att den arbetssökande har blivit diskriminerad, många arbetsgivare är tydliga med att de inte vill anställa någon som snart ska vara föräldraledig. Vid andra tillfällen står ord mot ord.

Öppna kort bäst

Trots att många blivande föräldrar missgynnas vid rekryteringar tycker Magnus Jacobson ändå att man helst ska köra med öppna kort.

– Att ljuga eller undanhålla information om graviditet är inte olagligt. Men när du börjar på ett jobb påbörjar du också en relation till chefer och kollegor. Om det första som händer är att det visar sig att du har undanhållit viktig information så kan det bli tufft för dig på arbetsplatsen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN