Island förhandlar om lån på två miljarder dollar

Av: 

Tobias Österberg

Privatekonomi

Konkurshotade Island förhandlar med IMF om ett lån på två miljarder USA-dollar, bekräftar landets statsminister.

IMF-lånet är tänkt att bereda väg för annat stöd, men Fredrik Reinfeldt lovar ännu ingenting från Sverige.

Islands regering har beslutat att begära formella förhandlingar med Internationella valutafonden (IMF) om ett lån på 2 miljarder dollar, meddelade ö-rikets statsminister Geir Haarde på fredagseftermiddagen.

Enligt Haarde har IMF inte rest några omöjliga villkor i de förberedande samtal som förts i Reykjavik.

”Delegationen kommer nu att återvända till Washington för att få sitt program godkänt av IMF-ledningen”, skriver Islands regering i ett pressmeddelande.

Lånet är enligt planen tvåårigt och så snart IMF:s styrelse har gett klartecken, vilket väntas ta upp till tio dagar, kan Island plocka ut 830 miljoner dollar ur faciliteten.

Island räknar även med att IMF-uppgörelsen kommer att öppna dörren för låneavtal med andra länder.

Reinfeldt lovar inget

Men statsminister Fredrik Reinfeldt säger, i samband med det europeisk-asiatiska toppmötet i Peking, att ännu är det inte aktuellt med något svenskt stöd till Island.

Först vill Reinfeldt se hur IMF-stödet ser ut. Den grundläggande frågan är att först utreda hur stora finansiella flöden som rört sig på, och in och ut ur Island.

– Det viktigaste är det första, att man har ordning i en process om hur resurserna förflyttats och säkerställer att man kan återvinna en hel del av resurserna som annars riskerar att försvinna, sade Reinfeldt till TT i Peking.

Han ska på måndag träffa sin kollega Geir Haarde på det nordiska statsministermötet i Helsingfors. I samband med mötet ska Reinfeldt informeras om läget.

– Vad det sedan leder till vet jag inte i dag.

Nära konkurs

Den isländska regeringen står enligt många bedömare nära en konkurs sedan staten tog över landets tre största banker för tre veckor sedan. Betalningskrav i mångmiljardklassen är på väg att löpa ut och det är oklart om Reykjavik kan uppfylla bankernas åtaganden.

Paul Thomsen, chef för IMF-delegationen på Island, sade på en presskonferens i Reykjavik på fredagseftermiddagen att Islands ekonomi kan komma att krympa med 10 procent under nästa år.

Thomsen tillade att avgörande för landets utveckling nu blir att försvara den isländska kronan och att detta ställer krav på en relativt stram penningpolitik en tid framöver.

Om ett år tror Thomsen att Island kan ha fått ned sin tvåsiffriga inflation till 4,5 procent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi