De röstade ja

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

USA får sitt räddningspaket.

Strax efter klockan 19 svensk tid röstade representanthuset ja till förslaget som ska rädda landets finansmarknad.

President Bush skrev omedelbart under lagen, men presidentkandidaterna Obama och McCain tyglade sin entusiasm.

En majoritet av representanthusets ledamöter har gett sitt godkännande till krispaketet för USA:s finanssektor.

263 ja-röster.

171 nej-röster.

Efter första omröstningens negativa utslag hade ledamöterna nu tänkt om – till mångas lättnad.

Livlig debatt

Omröstningen föregicks av en livlig debatt där de folkvalda uttryckte såväl belåtenhet som obehag och missnöje.

De många negativa utlåtandena till trots, var de flesta övertygade om att utgången skulle bli en annan än vid senaste tillfället.

Pressen på representanthuset var helt enkelt för stark för att dess ledamöter skulle kunna stå emot.

Inte minst från George W. Bush.

Presidenten nöjd

I ett kort tal försökte han lugna all de som ryggar tillbaka inför räddningspaketets ofantliga storlek. 700 miljarder dollar, motsvarande över 4 900 miljarder kronor, är inga små summor.

– Amerikanerna kan vänta sig att mycket, om inte allt, av dessa pengar kan betalas tillbaka, sa Bush.

Den republikanske presidenten tackade såväl demokratiska som republikanska ledare för att de övertygat tveksamma kongressledamöter att byta sida.

”Vishet”

Demokraternas presidentkandidat Barack Obama – som har ringt runt och fått flera demokrater att ändra sig från nej till ja – nämndes dock inte.

Och såväl Obama som den republikanske kandidaten John McCain uttryckte sig försiktigt om räddningsplanen.

– Det viktigaste nu är att administrationen använder denna makt med vishet, och att finansminister Henry Paulson och andra lägger upp köpen av dessa tillgångar på ett sätt som skyddar skattebetalarna, sade Obama till ett medieuppbåd i Pennsylvania.

"En kompress"

Han fortsatte:

– Detta är inte ett botemedel, det är en kompress – blodflödet hejdas, men nu måste vi reformera sättet vi gör affärer i Washington, sade McCain i ett tal i Denver inför omröstningen.

Efter ett chockartat nej i representanthuset i måndags ”sockrades” krispaketet med bland annat skattelättnader och en höjd statlig insättningsgaranti. Denna variant fick sedan ja i senaten i onsdags och nu alltså även i representanthuset.

Bredare anslag

Nödaktionen får därmed ett bredare anslag än först tänkt.

– Medan fokus har legat på Dow Jones och Wall Street ger vi oss nu på de verkliga problem som drabbat herr och fru Jones ("Medelsvensson”) på Main Street, sade representanthusets talman Nancy Pelosi.

Auktioner att vänta

De 700 miljarder dollar i paketet som är riktat till finanssektorn motsvarar omkring 5 procent av USA:s totala bolånemarknad, där de problemtillgångar staten vill köpa upp finns.

Köpen väntas äga rum med en serie auktioner på marknaden, där den första tros komma om någon vecka eller två. Syftet är att hejda den våg av nedskrivningar av tillgångar i finanssektorn som drivit några av Wall Streets största finanskoncerner i konkurs.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN