Bli en vinnare - i räntekriget

MIN EKONOMI

Irakkrisen får bankerna att slåss om kunderna

1 av 3 | Foto: se över ränotrna Det osäkra världsläget gör att boräntorna sjunker. Nu lönar det sig att se över lånen.

Sällan har det varit så förmånligt att binda bolånen som nu.

Tvåårsräntan är i dag lägre än den rörliga.

Men det hotande kriget i Irak kan få räntorna att falla ännu mer.

Om knappt tre veckor håller Riksbanken räntepolitiskt möte. De flesta bedömare räknar med att bankens direktion kommer att enas kring en sänkning av reporäntan till 3,50 procent. Visserligen ökade inflationen under januari men det beror på en tillfällig höjning av el- och oljepriset.

- I vår senaste prognos ser vi en sänkning under våren och sedan en höjning tillbaka till 3,75 procent i slutet av det här året, säger Hans Lindberg, analyschef på Konjunkturinstitutet.

Bolåneinstituten verkar redan ha tecknat in Riksbankens sänkning. De rörliga räntorna ligger i dag högre än de bundna på två år. Hos vissa långivare är även femårsräntan lägre, vilket är unikt.

- Bankerna har redan börjat räkna med att reporäntan ska sänkas, så boräntorna med kortare bindningstid kommer inte att påverkas så mycket mer, säger Mats Wester, chefredaktör på Sparöversikt.

Lägsta på fyra år

Även den europeiska centralbanken har signalerat en sänkning. I dag har euroländerna en ränta på 2,75 procent.

De flesta bedömare är överens om att det är ett gynnsamt läge att binda boräntan. Inte sedan 1999 har den femåriga räntan varit så låg som nu.

Men det kan löna sig att ha is i magen. Det osäkra världsläget kan dra ner räntorna ytterligare.

- Ett långt krig eller konflikt påverkar ekonomin negativt. Det talar för ytterligare räntesänkningar världen över, säger Hans Lindberg.

EMU-ja sänker

Enligt Mats Wester kan även ett ja i folkomröstningen om EMU dra ner räntorna. Då måste Sverige anpassa sig till euroländernas nivå.

- Det dröjer säkert till 2004/2005 innan vi får en anpassning och i det perspektivet kan det vara svårt att veta vad som händer med europeiska räntorna, sger han.

Ett färskt lagförslag om nya obligationsregler kan också hjälpa till att sänka boräntorna efter 1 juli nästa år.

Men redan i dag kan den som tecknar ett nytt lån pressa ner räntan. Det gäller bara att förhandla.

Jämför mellan långivarna och låt dem bjuda under varandra.

Historiskt sett har rörliga räntor varit billigare. Men bundna lån passar den som vill veta hur stora boendekostnaderna blir varje månad och som inte har ekonomiskt utrymme för en höjning.

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM