Shoppa loss – på svenska

MIN EKONOMI

Kronan är superstark – här är prylarna du kan fynda

Foto: KÖPTE LÄGENHET I BARCELONA Rasha El-Ahmad, 25, från Uppsala, studerar till läkare i Barcelona och investerade i en lägenhet i stans centrala delar i höstas. ”Lägenhetspriserna här har sjunkit med nästan 25 procent, så det kändes som ett bra läge. Hela min familj älskar Barcelona, och lägenheten kommer vi att ha kvar länge”, säger hon.

Fastighetskrasch, budgetunderskott och börsras.

Men inte i Sverige.

– Kronan är extremt stark just nu. Om man vill handla och resa billigt är det läge nu, säger Fredrik Bergström, analytiker.

Dollarkursen kryper stadigt nedåt. Euron likaså. Inte ens det brittiska pundet står starkt. Men det gör däremot den svenska kronan.

I januari nådde den svenska valutan en tioårig toppnotering – då kostade en euro 8.80 kronor. Och kursen har inte ändrats nämnvärt sedan dess.

– Det är stor skillnad mot för bara ett par år sedan. Då betalade vi långt över 11 kronor för en euro, säger Henrik Degrér, analytiker på Handelsbanken.

Rekordlåga nivåer

Men den svenska kronan har inte bara erövrat den europeiska supervalutan. Även dollarn och det brittiska pundet rör sig mot rekordlåga nivåer – jämfört med kronan.

– Sverige går extremt bra just nu. Vi har klarat oss bra ur krisen och svensk ekonomi är på framfart, säger Henrik Degrér.

Köpfesten fortsätter

Att den svenska kronan är så pass stark just nu beror framför allt på en stark exportindustri och en ordnad statsbudget. Henrik

Degrér ser inga tecken på att den svenska valutakursen kommer att dala framöver. Tvärtom.

–? På kort sikt tror jag att kronan kommer att stå sig stark. Åtminstone året ut, säger han.

Och det betyder att köpfesten fortsätter. Fredrik Bergström, analytiker och e-handelsexpert, tror framför allt att svenskarna kan göra bra klipp på de utländska bostadsmarknaderna.

– I länder som USA och Spanien har priserna rasat, på flera håll upp mot 20 procent. Så, har man råd och intresse är det väldigt bra läge just nu, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM