Nokia faller efter dålig rapport

MIN EKONOMI

Finska analytiker skakade över det dåliga resultatet

Den finska mobiltelefonjätten Nokias försäljning minskade med 13 procent till 4 167 miljoner euro under andra kvartalet.

Aktiemarknaden reagerade negativt på Nokias delårsrapport.

Aktien hade strax efter klockan 12 fallit med 11,4 procent till 93 kronor.

  Bolaget sålde 45,4 miljoner mobiltelefoner under andra kvartalet. Nokia uppskattar att marknadsandelen uppgår till 31 procent.

De finländska telekomanalytikerna är närmast chockade över den dåliga Nokiarapporten.

- Det tredje kvartalet är i fråga om resultatet mördande. Lönsamheten försämras nu snabbt till uppskattningsvis cirka 10 procent, sade analytikern Hannu Rauhala vid Opstock Bankirfirma till nyhetsbyrån FNB.

Även Nordeas analytiker Janne Rantanen är förvånad.

- Lönsamhetsprognosen för det tredje kvartalet var verkligen dålig. Vinsten per aktie blir betydligt mindre än vad marknaden väntat, vilket också förklarar reaktionen på börsen, säger han till FNB.

Rantanen påpekar att Nokia inte har lyckats överföra sina prissänkningar på de priser som bolaget betalar för komponenterna.

Chefanalytikern Erkki Vesola vid Mandatum fondkommission tyckte att vinsten för april-juni var tolerabel, men påpekade att lönsamheten för mobiltelefonenheten var sämre än väntat.

- Beträffande lönsamheten måste man dessutom lägga märke till att resultatet per aktie, det vill säga 15 cent för andra kvartalet, omfattar en post av engångsnatur på 90 miljoner euro, påpekade Vesola och beskrev lönsamhetsprognosen för det tredje kvartalet som fruktansvärd.

Betyder lite för Ericsson

- Rapporten var genomgående dålig bortsett från ett hyfsat kvartal för nätverksdivisionen. Det var i övrigt dåliga marginaler för innevarande kvartal och en riktigt dålig prognos för tredje kvartalet, säger Per Lindtorp på Hagströmer & Qviberg Fondkommission.

  Är det framför allt framtidsbedömningarna som nu drar ner aktiekursen?

  - Ja, det är det, plus att det var sämre resultat för det andra kvartalet.

  Vad betyder Nokias resultat för Ericsson, inför deras rapport i nästa vecka?

  - Ganska positivt för andra kvartalet, Nokia hade bra resultat både lönsamhetsmässigt och försäljningsmässigt för deras nätverksdivision. Men sedan är Nokia försiktiga i sin bedömning för andra halvåret för nätverksdivisionen, tillväxttakten kommer att bli försiktigare under andra halvåret. Totalt är det här ganska neutralt för Ericsson.

Koll på kursen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM