Konflikten i Finland över

Privatekonomi

Pappers avblåser sympatiåtgärder

Papperskonflikten i Finland är över.

Därmed avblåses också de omfattande sympatiåtgärder som svenska Pappers och andra LO-förbund haft igång.

– Det första jag gör när jag kommer till kontoret i morgon (läs: torsdag) är att mejla mina fackliga kollegor på de berörda 16 finskägda bruken i Sverige att avbryta sympatiåtgärderna, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson till TT.

Konflikten har varit synnerligen kostsam för Finland där skogs- och pappersindustrin står för en stor del av exportekonomin.

Miljardförlust

Den finländska skogsindustrin har räknat ut att varje dags stillestånd i fabrikerna har kostat landet 360 miljoner kronor. Det blir således åtskilliga miljarder som runnit iväg sedan tredagarstrejken den 15 maj och arbetsgivarnas följande lockout som rullat under hela konflikten.

I Sverige har Pappers övertidsblockad slagit mot de finskägda pappersbruken, bland annat tio av Stora Ensos bruk i landet. Företrädare för det svenska näringslivet har också högljutt luftat sitt missnöje mot de omfattande svenska sympatiåtgärderna för en konflikt som pågår i ett grannland.

Och visst, åtgärderna har kostat den svenskbaserade pappersindustrin tiotals miljoner kronor i intäktsbortfall, enligt Olovssons bedömning. Men det kunde varit betydligt värre. Nu kom de svenska pappersarbetarna till sina jobb och då slog inte övertidsblockaden ut i full blom.

– Och det ser jag faktiskt positivt på. Det här visar att pappersarbetare inte är några klena människor, de går till jobbet, de känner inte efter och stannar hemma, säger Olovsson.

Finländare tackade

Hans kollega i finländska Pappersförbundet, Jari Vänänen, ringde Olovsson så fort en förhandlingslösning blev klar sent på onsdagseftermiddagen.

– Han tackade oss med darr på stämman. De anser att de klarat det här angreppet från arbetsgivarna tack vare oss i Sverige. Och det känns skönt att det är över nu, säger Olovsson.

Formellt ska förslaget tas av finska Pappers och deras motsvarighet på arbetsgivarsidan på fredag. Men det ses som ren formalia eftersom förhandlingsdelegationerna i enighet tog förslaget på onsdagen.

Bertil Åkesson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi