Riksbanken lämnar räntan oförändrad

avJosefin Silverberg

MIN EKONOMI

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på –0,5 procent, precis som bedömare förutspått.

Däremot flaggar direktionen för en höjning under andra halvåret i år.

Direktionen var oeniga om dagens beslut – vice riksbankschefen Henry Ohlsson ville se en höjning av reporäntan till −0,25 procent.

Inför onsdagens besked från Riksbanken om räntan räknade de flesta experter med att Stefan Ingves skulle lämna räntebanan, det vill säga Riksbankens prognos för när nästa höjning kommer, oförändrad. Det visar en en enkät som storbanken SEB gjort bland investerare.

Sjudom stoppade både riksbankschef Stefan Ingves och förste vice riksbankschef Kerstin af Johnick från att delta vid presskonferensen om räntan i dag.

Inte eniga

Beskedet blev som väntat en oförändrad reporänta. Riksbanken skriver i pressmeddelandet att tidpunkten för att börja höja räntan i långsam takt närmar sig och flaggar för att det kommer att ske under andra halvåret i år.

Riksbankens direktion var dock inte helt eniga om beslutet att inte höja räntan just nu. Vice riksbankschef Henry Ohlsson reserverade sig – han vill se en höjning av reporäntan till -0,25 procent och hänvisar till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt.

Kommunikationen från Riksbanken är nu mer i linje med vad räntebanan säger, menar Lina Fransson, räntestrateg på SEB som TT talat med.

– Intressant var också att Henry Ohlsson (vice riksbankschef) röstade för en höjning redan i gårdagens möte och tyckte att man skulle höja redan nu i februari. Man reviderar ned inflationsprognosen något och säger samtidigt att man kommer att följa inflationen väldigt noggrant, säger Lina Fransson.

Vice riksbankschef Per Jansson och Jesper Hansson, chef för Riksbankens avdelning för penningpolitik, håller en presskonferens idag klockan 11.00 där de kommenterar dagens beslut.


FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

Klarar du den branta räntebacken? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Styrränta

Riksbanken

Boränta

Bolån