GAMMAL VERSION! Så lite växer dina pengar på fem år

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: THINKSTOCK

Privatekonomi

Här är kontotona som ger lika mycket – som en madrass.

Vill du se pengarna växa gäller det att se upp med vilket sparkonto du väljer.

Ett buffertsparande är bra för privatekonomin.

Att ha pengarna på ett sparkonto är ett tryggt sparsätt. Men det låga ränteläget som gynnar bolånekunderna är inte till någon fördel för spararna.

Vill du se pengarna växa finns det sparkonton du bör se upp med. Vissa konton ger dig nämligen lika lite som att ha pengarna under madrassen eller i byrålådan.

0 kronor på fem år

I vårt räkneexempel sparar du 1 000 kronor i månaden i fem år. På kontot som ger dig mest tillbaka blir räntan strax under 2 000 kronor – på fem år. Hos Nordea, SEB och Swedbank har dock pengarna inte vuxit med en enda krona, alla tre har noll procent i ränta. I vårt exempel har vi bara tagit med konton där du kan göra fria insättningar.

– Anledningen till att vi just nu har nollränta på en del av våra sparkonton är lågränteläget med väldigt låga eller till och med negativa marknadsräntor, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank.

Även Nordea och SEB anger det låga ränteläget som orsak till nollräntan på sparkontot.

– Med en reporänta på minus kan vi inte erbjuda ränta på Enkla sparkontot, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

– Det reflekterar den ovanliga räntemiljö som råder i ekonomin sedan Riksbanken sänkt reporäntan i flera steg. Men för alla som kan tänka sig att binda sitt sparande i minst tre månader kan vi erbjuda bättre räntor, säger Petter Brunnberg, pressekreterare på Nordea.

Swedbank påpekar också att de har ett fasträntekonto som ger ränta om man binder pengarna.

Handelsbanken är den enda av de fyra storbankerna där du kan få lite ränta på pengarna, om du väljer kontot med fria insättningar men med bindningstid på ett år. Även där ger vanliga sparkonton noll i ränta.

Jämför räntor

Så det gäller att se upp med vilket konto du sätter in pengarna på – och jämföra mellan de olika bankerna.

För den som vill använda ett sparkonto går det oftast att hitta bäst ränta hos en mindre bank. Se dock till att den statliga insättningsgarantin gäller.

Aftonbladet Spara smart

Publicerad: