Privatekonomi

LO var med och införde bonusarna

avMonika Israelsson

Wanja Lundby-Wedin: Jag kan förstå att det sticker i ögonen

Klicka på bilden för större version, och dra sedan ut fönstret för att förstora grafiken.

LO har varit med och infört bonussystemen i AMF Pension.

Trots att man kritiserat lönemetoden.

– Det är klart att det finns en risk att vi inte upplevs som konsekventa, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Foto: Foto: PETER KJELLERÅS
kritisk mot bonuslön LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, 56, har gjort sig känd som ilsken kritiker av höga bonuslöner. Ändå var hon med och beslutade om bonusar i AMF. ”LO har aldrig drivit på något bonuslönesystem. Vi är glada att opinionen varit med och påverkat”, säger hon nu.

Det var Wanja Lundby-Wedin som föreslog att man helt skulle ta bort de rörliga lönedelarna för vd:n och vice vd:n under det extrainkallade mötet i går.

– Det är väldigt bra att vi kunde fatta ett enigt beslut.

Men LO var med och införde bonussystemen i AMF Pension från början.

– Det var ett förslag från tidigare vd för ett antal år sedan. Det var jättesvårt att rekrytera duktiga kapitalförvaltare utan att införa en rörlig lönedel. Samtidigt fanns kravet på att vi skulle ha största möjliga avkastning, säger Wanja Lundby-Wedin.

”Ska vara schysta”

LO gick motvilligt med på att införa systemet, menar hon.

– Vi har aldrig drivit på rörliga lönesystem. Ibland hamnar man i situationer där man ändå måste vara delaktig i ett beslut. Då ser vi till att de systemen är schysta och transparenta. Det ska vara en prestationslön.

Men varför fick också ledningsgruppen bonus?

– Tittar man på övriga marknaden är det så det ser ut. Det är klart att ledningen hade sin del i att det gick bra. Men jag är glad att vi nu tagit bort dem, säger hon.

Hur kan ledningen få bonus när pensionärerna får mindre i plånboken?

– Det skulle ha skett även om vi inte hade haft rörliga lönesystem. Men jag kan förstå att de tycker att ”ska vi få lägre pensioner när ledningen får bonus?”. Jag förstår att det sticker i ögonen.

Hon tycker att det är bra att pensionsspararna reagerat och hoppas att det ska leda till att branschen kommer fram till gemensamma riktlinjer.

”Kan inte stå emot”

Har detta skadat LO?

– Det finns alltid en risk att man tycker att vi inte gjort tillräckligt. Vi har inte ensamma kunnat stå emot en allmän företeelse i samhället. Men vi har försökt hålla tillbaka och skapa rimliga system.

ARTIKELN HANDLAR OM