Prioriterar inte höjd lön för sjuksköterskor

TT

Publicerad 2022-05-25

Bara en en av fyra toppolitiker inom regionerna anser att lönefrågan är viktigast för att lösa bristen på sjuksköterskor. Arkivbild.
Bara en en av fyra toppolitiker inom regionerna anser att lönefrågan är viktigast för att lösa bristen på sjuksköterskor. Arkivbild.

Bara en fjärdedel av regionernas toppolitiker i Sverige anser att höjd lön är den viktigaste faktorn för att lösa bristen på sjuksköterskor. Det visar en enkät som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Arbetsmiljö, scheman, karriärmöjligheter och bättre grundbemanning var det som flest politiker tyckte var viktigast.

– Jag tror att arbetsmiljöfrågorna och arbetsvillkoren är det allra viktigaste, säger Sebastian Cehlin, som toppar Moderaternas lista i Örebro län, till radion.

Och det var framför allt moderater, centerpartister och kristdemokrater som var de som mer sällan satte lönefrågan i topp. I stället var det framför allt kandidater från Vänsterpartiet och Miljöpartiet som valt höjd lön för alla sjuksköterskor som en prioriterad fråga.

– Lönen är så klart en väldigt viktig del i att stanna kvar och trivas på sitt arbete, Jenny Jänkänpää, som kandiderar för Miljöpartiet i Norrbotten, till Ekot.

Tidigare i våras gjorde Vårdförbundet en egen undersökning vilken visade att lönefrågan är avgörande för de som överväger att lämna yrket.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu