Börsen fredagsdippade – men steg under veckan

Av:  TT

Stockholmsbörsen backade under fredagens handel. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backade under fredagens handel. Arkivbild.

Luften gick ur Stockholmsbörsen under veckans sista handelsdag – merparten av de mest omsatta bolagen stängde på rött.

Men under veckan som gått har breda OMXS-index stigit rejält.

Börsens breda index OMXS backade 0,5 procent och OMXS30-index över de 30 mest omsatta aktierna tappade 0,3 procent på fredagen.

Endast åtta av bolagen som representeras i det senare indexet steg, med verkstadsbolaget Sandvik, hygienbolaget Essity och telekomtillverkaren Ericsson i topp med uppgångar på 0,4 procent vardera.

Molntjänstbolaget Sinch tog jumboplatsen bland de 30 mest omsatta, med en nedgång på 2,7 procent. Även gruvbolaget Boliden och investmentbolaget Kinnevik rörde sig nedåt – 2,0 respektive 1,7 procent.

Under veckan har OMXS-index stigit 3,9 procent, och OMXS30-index har stigit 4,4 procent. Uppgångarna ska ses i ljuset av att OMXS-index har backat 19,5 procent sedan årsskiftet, och att OMXS30-index har tappat 15,3 procent under samma period.

Utvecklingen på de ledande Europabörserna var både deppig och avvaktande. Londonbörsen handlades i sidled, Parisbörsen sjönk 0,2 procent och Frankfurtbörsen låg vid 18-tiden på minus 0,2 procent.

Kronan har försvagats mot både dollarn och euron under dagen. En dollar handlas för 9:77 kronor och en euro för 10:47 kronor.

Samtidigt har oljepriset stigit. Brentoljan handlas för nästan 120 dollar fatet, och WTI-oljan för drygt 119 dollar fatet.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu