Damberg kräver ordning i budgetprocessen

Av:  TT

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Det är hög tid att återgå till en ”ordnad budgetprocess” där alla riksdagens partier tydligt redovisar sina politiska prioriteringar, skriver finansminister Mikael Damberg (S) på DN Debatt.

” En ansvarslös finanspolitik riskerar att spä på inflationen”, skriver han.

Starka offentliga finanser är en del av grunden för Sveriges motståndskraft när Rysslands invasion av Ukraina ökar den ekonomiska osäkerheten. Därför är det avgörande att ”värna den ordnade och sammanhållna budgetprocess som har tjänat Sverige väl”, skriver Damberg.

Enligt honom finns dock tecken på att alla partiet inte längre försöker ta gemensamt ansvar för att inkomster och utgifter går ihop, där vi nu ser ”det ena utgiftsdrivande och ofinansierade initiativet efter det andra i riksdagen”.

Att stora avsteg gjordes från den ordnade budgetprocessen under pandemin var motiverat för att inte riskera en långvarig konjunkturnedgång, men krishanteringen får inte ses som det nya normala, varnar han.

”En ansvarsfull ekonomisk politik i det här läget handlar både om att hedra det finanspolitiska ramverket och om olika partiers politiska prioriteringar”.

Därför borde bland annat ge stöd till de som har det tuffast, som utsatta barnfamiljer och de fattigaste pensionerna, gå före breda skattesänkningar, fortsätter Damberg.

”I ljuset av det ekonomiska läget behöver alla partier dra lärdomar av historien och gemensamt ta ansvar för att finanspolitiken hanterar konsekvenserna av kriget på ett ansvarsfullt sätt”, skriver han.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu