Ulf, 58, har sökt över 500 jobb – får bara ”nej, nej, nej, nej”

Arbetslösheten bland äldre tokökar

Av: 

Christina Nordh

Ålderism

Erfarenheten väger lätt.

Det är åldern det handlar om.

Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Långtidsarbetslösheten har ökat kraftigt i åldersgruppen 55-64-åringar, bara på ett år har den ökat med nära 10 000 personer till 44 000. Totalt sett finns 76 000 av de inskrivna arbetslösa i den åldersgruppen.

Enligt Arbetsförmedlingen går det att påvisa diskriminering på grund av ålder redan i 40-årsåldern.

– Fler arbetsgivare, både offentliga och privata, behöver se till kompetens och inte ålder när de anställer. Detta är en lång process som kräver samtal på alla arenor. Samtidigt måste också arbetssökande vara öppna för att byta yrkesbana, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Har sökt 500 jobb

En av dem som söker jobb efter jobb är Ulf Hillesöy, 58, i Stockholm. Han har jobbat som projektledare och konsult sedan 1994, både i Sverige och utomlands. I november 2019 blev han uppsagd från en fast tjänst på grund av arbetsbrist.

– Jag har inte jobbat en enda dag. Jag har bara gått hemma och sökt jobb. Nu skaffade jag mig en hund i juni förra året. Det har varit bra att ha haft sällskap när jag söker jobb säger Ulf Hillesöy.

– Jag har sökt närmare 500 jobb. Jag har varit på en del intervjuer, på vissa har jag gått ganska långt, men så faller man ändå på ålder. Eller, de säger ju inte att det är ålder – de säger att jag saknar någonting inom ett visst område, säger han.

Nu under pandemin har det varit tufft, många arbetsgivare har varit försiktiga med att ta in ny arbetskraft och jobbannonserna är färre.

– I dag byter de yngre arbetsgivare och arbetsuppgifter ganska ofta, jag tror att man som äldre kan leverera mer lojalitet till arbetsgivaren. Är man äldre och får ett fast jobb tror jag att man värnar om jobbet mycket mer. Man vet hur svårt det är att få ett fast jobb när man börjar närma sig pensionsåldern.

Ulf Hillesöy med hunden Nellie, en belgisk Griffon.

Åldersfixering

Ulf Hillesöy önskar att arbetsgivarna slutar stirra sig blinda på ålder.

– I andra länder i Europa är man inte så åldersfixerade. Och i USA har de ju en president som är snart 80 år. Där är allt möjligt, de värderar kunskap och erfarenhet mer än åldern.

Han har också börjat fundera på att omskola sig, trots att han helst skulle vilja fortsätta med projektledning.

– Det finns ju branscher som behöver folk, som sjukvården. Jag är optimist. Det kommer att lösa sig, men hur vet jag inte än, säger han.

Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka, i april var 425 000 personer inskrivna. Arbetslösheten låg i april på 8,2 procent.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nio jobb där risken för arbetslöshet är störst

ÄMNEN I ARTIKELN

Ålderism

Arbetslöshet

Diskriminering

Jobb & karriär

Arbetsförmedlingen