Chans att fynda bitcoin hos Kronofogden

Av: 

TT

Kronofogden har för första gången tagit in den digitala valutan bitcoin vid en utmätning av en skuld.
Nu ska myndigheten auktionera ut den digitala valutan.

Den digitala utvecklingen påverkar Kronofogdens möjligheter att komma åt en privatpersons eller ett företags skulder vid en utmätning. Under flera år har myndigheten arbetat med hur man ska hantera tillgångar i cyberrymden, som digital valuta.

– Tillgångar finns inte bara på garageuppfarten eller i vardagsrummet, utan även på nätet. Vi är vana att hantera banksystemet. Det här är en annan sorts tillgång och ett särskilt sätt att säkerställa tillgången som vi inte har gjort tidigare, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare hos Kronofogden.

Auktioneras ut

Nu har Kronofogden utmätt knappt 0,6 av den digitala valutan bitcoin till ett ungefärligt värde av cirka 23 000 kronor vid utmätningen av en skuld hos ett företag i Västsverige.

I det här fallet kunde utmätningen ske till viss del på grund av att gäldenären, det vill säga den skuldsatta, samarbetade med Kronofogden.

– Det är första gången vi har kunnat flytta en digital tillgång till ett konto som vi har kontroll över, säger Johannes Paulson.

Den digitala valutan ska auktioneras ut till högstbjudande via en nätauktion som startar den 12 oktober. Att man auktionerar ut valutan har att göra med att det inte finns någon kvalitetssäkrad infrastruktur för att omsätta bitcoin i reda pengar, enligt Paulson.

– Det är svårt att kvalitetssäkra de som växlar, säger han.

Samarbete med polisen

Möjligheten till att handla med bitcoin anonymt har gjort den populär bland kriminella. Beslaget kan ses som ett genombrott för Kronofogden och tros bland annat kunna underlätta för att säkra tillgångar hos personer som har kopplingar till organiserad brottslighet. Kronofogden samarbetar med polisen och flera andra myndigheter kring detta.

– Det finns mycket bitcoin som hanteras inom den organiserade brottsligheten. Vi har stött på det under många tillfällen men inte lyckats ta oss in i plånböckerna tidigare, säger Johannes Paulson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu