Kalla vindar blåser över bostadsmarknaden

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Bostadsmarknad

Färre budgivare och fler lägenheter som prissänks – bostadsmarknaden har svalnat av rejält, visar nya siffror från Booli.
– Budgivningarna är betydligt lugnare nu än tidigare, säger Matilda Adelborg på Booli.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dags att köpa ny bostad? Jämför bolån och hitta lägsta boräntan! Compricer hjälper dig.

Compricer

I Stockholm har inte bostadsmarknaden varit så här sval på fyra år, om man ska tro Boolis nya siffror. Såväl antalet bud som antalet budgivare på lägenheter är nu nere på den lägsta nivån sedan 2013. Och trenden pekar åt samtliga håll för såväl Göteborg, Malmö och Sverige i stort.

– Budgivningarna är betydligt lugnare nu än tidigare. Budgivarna är färre och det läggs färre bud. Det är ganska tydligt, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Osäkra spekulanter bortskrämda

Hon tror att huvudförklaringen är att priserna fortsatt stiga kraftigt de senaste åren, vilket kan ha skrämt bort osäkra spekulanter.

– En tänkbar förklaring skulle kunna vara att de osäkra köparna, som tidigare lagt bud fast de kanske inte riktigt haft råd, försvunnit. Kvar är de som har råd att buda, säger Matilda Adelborg.

Det behöver dock inte innebära någon katastrof för den som går i försäljningstankar, påpekar hon.

– Man ska inte dra för stora växlar av de här siffrorna. Det finns fortfarande budgivare och bud. För en bra affär behövs det inte 17 budgivare, det kan räcka med två.

Välkommen utveckling

Att de hetsigaste budgivningarna nu tycks vara på väg bort är något Matilda Adelborg välkomnar.

– Det ger spekulanter tid att fundera, istället för att man ska behöva lägga bud för att man känner att det trycker på. Att bostadsaffärer ska ha hetsiga budgivningar bidrar inte till en sund bostadsmarknad, säger hon.

En annan indikator på att temperaturen sjunkit är att andelen prissänkta lägenheter nu ökar kraftigt. I Stockholm har nästan 5 procent fått sänka priset på sin lägenhet under perioden augusti-september. Det ska jämföras med att blott 2 procent av annonserna prissänktes samma period för två år sedan.

”Psykologiska faktorn”

– Det här kan förklaras med hjälp av den psykologiska faktorn. Säljare är väldigt snabba att följa med när priserna går uppåt, och köpare är snabba att följa med nedåt. De här siffrorna visar att säljarna nu har insett att de behöver sänka sina prisförväntningar något, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Matilda Adelborg tycker inte att man ska tolka siffrorna som att ett prisfall stundar på bostadsmarknaden.

– Det pekar inte på att priserna sjunker, utan att de snarare saktar in lite. Det är fullt rimligt med tanke på de extrema prishöjningar vi haft, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Mäklaren avslöjades med att använda ”lockpriser”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsmarknad

Bostadspriser

Booli

SBAB