Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hubert, Hugo

Tunga ekonomen vill se en kvadrupel­sänkning: ”Trams att det inte går”

Publicerad 2024-09-25

Är det nu det händer, är det nu Riksbanken dubbelsänker räntan?

Ja, säger somliga, nej säger de flesta. Men LO-ekonomen Torbjörn Hållö tar i från tårna och säger:

– Det är bara hokuspokus att tycka att man ska vara försiktig.

Alla – bankekonomer, fackekonomer och analytiker – är ense om att räntan kommer att sänkas på onsdagsmorgonen. Inflationen är helt enkelt tillräckligt låg, för låg enligt vissa, att Riksbanken inte har något val. Och riksbankschefen Erik Thedéen har själv sagt att räntan ska ner betydligt mer – kanske tre gånger till i år, från dagens 3,5 procent.

– Om planerna slår in kommer vi ha en styrränta på 2,75 eller 3 procent vid årsskiftet, sa riksbankschef Erik Thedéen vid förra mötet.

Erik Thedéen lämnar räntebesked på onsdagsmorgonen.

Men Riksbankens prognoser har varit fel tidigare. Så den ständiga frågan inför ett räntebesked är, hur mycket ska den ner?

När räntan sänktes i maj 2024 var det första gången på åtta år. Det är tio år sedan, 2014, som en så kallad

dubbelsänkningNär styrräntan sänks med 50 punkter, eller 0,50 procentenheter. 25 punkter räknas som en "enkelsänkning". ägde rum. Sedan amerikanska centralbanken dubbelsänkte förra veckan har det börjat viskas om att det kan bli svenska Riksbankens nästa drag.

– Utsikterna för en dubbelsänkning har ökat sedan inflationen varit under målet tre månader i rad och den amerikanska centralbanken å sin sida krattat manegen genom sin dubbelsänkning, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Trots det är Frida Bratt inne på att räntan ska ner med blygsamma 25 punkter.

– Anledningen är att en dubbelsänkning trots allt skulle kunna sända ut en form av krissignal som man inte riktigt är bekväm med. Dessutom är Riksbanken redan på god väg med sina räntesänkningar och antalet penningpolitiska möten med möjlighet att agera är fler numera.

Vill se kvadrupelsänkning

Torbjörn Hållö, chefsekonom på LO, går betydligt längre än så. Hade han suttit på Erik Thedéens stol hade han dragit till med en kvadrupelsänkning – 100 punkter – på en gång.

– Någonstans 0,75 till 1 procentenhet. Vi höjde precis med 1 procentenhet för bara något år sedan. Det är trams att man inte kan göra sådana steg, kan man höja i den takten så är det klart man kan sänka i samma takt, säger han.

Torbjörn Hållö på LO.

Enligt Hållö kan en så kraftig sänkning motiveras med att förutsättningarna i Sverige skiljer sig rejält från övriga Europa.

– Vi har lägre inflation än övriga Europa. Vi har en stabil lönebildning, medan man i Europa fortfarande är rädd för en löneprisspiral. ECB säger uttryckligen att en anledning till att de är försiktiga med sänkningar är för att lönerna inte ska sticka iväg. Den risken är obefintlig i Sverige på grund av vår annorlunda lönemodell. Samtidigt är svenska hushåll högre belånade och därför mer räntekänsliga, säger han.

”Tror på duvaktigt besked”

Men stalltipset från landets ekonomer är tvärtemot Hållös tips, en enkelsänkning.

– Däremot tror jag på en rejäl sänkning av räntebanan, där Riksbanken flaggar för fler och snabbare sänkningar framåt. Jag tror därmed på ett duvaktigt besked med många sänkningar i flera steg, säger Frida Bratt.

Följ ämnen i artikeln