Bostadsmarknaden tinar upp

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadspriserna har börjat ticka upp igen efter en sval sommar. I centrala Stockholm ökar priserna nu betydligt snabbare än för ett år sedan, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

De senaste månaderna har kyliga vindar blåst över bostadsmarknaden. Men nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna nu åter är på väg uppåt.

1 procent upp i augusti

Priset på bostadsrätter ökade med 1 procent i landet under augusti. Det senaste året ligger ökningen på 8 procent.

– Sommaren brukar vara lugn vilket gällt även i år. Men nu ser vi att priserna börjar ticka uppåt igen, även i Stockholm, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Foto: Johnér
Bostadsrättspriserna ökade med 1 procent i augusti.

Den samlade bilden är att marknaden, trots prisuppgångarna, har mattats av något de senaste månaderna. I Storstockholm har till exempel priserna på bostadsrätter backat med två procent under juni, juli och augusti. Men Stockholms innerstad sticker ut. Där har priserna ökat klart mer det senaste året (+7 procent), jämfört med samma tid för ett år sedan (+2 procent).

– För ett år sedan var det väldigt tydligt att Stockholms innerstad stannat av. Men nu är det uppenbart att det börjat ticka uppåt igen, även om det inte är på samma nivåer som för två år sedan, säger Per-Arne Sandegren.

Göteborg mattas av

I Göteborg stiger fortfarande priserna snabbare än i Stockholm, men det finns tecken på att marknaden börjar mattas av även där.

– Stockholm sätter trenden som sedan når Göteborg. Där kan vi se att det börjar likna Stockholm, med lägre prisökningar, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Mest ökar priserna i Malmöområdet – upp med 16 procent senaste året. Men det är inte förvånande, menar Johan Engström.

– Tittar man fem år bakåt i tiden var prisökningarna mer dämpade där. Malmö ligger senare i prisutvecklingsfasen, säger han.

Villamarknaden har bromsat in under augusti med stillastående priser i hela landet. Men på årsbasis har de stigit med 9 procent.

”Trögare marknad i höst”

– Även om villamarknaden rör sig långsammare handlar det om stora värdeökningar. Nio procents ökning på ett år motsvarar i regel en rekorderlig årslön, säger Per-Arne Sandegren.

Hur hösten utvecklar sig är svårt att sia om, säger han. Ännu mer nyproducerade lägenheter väntas komma ut till försäljning, vilket får två konsekvenser.

– Å ena sidan håller de uppe prisnivån eftersom priset på nyproduktion ofta är betydligt högre. Men det ökar också utbudet vilken kan ge någon slags dämpning, säger Per-Arne Sandegren.

Johan Engström tror på en trögare bostadsmarknad i höst, med lägre prisuppgångar – något han välkomnar.

– De senaste fem åren har bostadspriserna ökat med 60 procent i Stockholm. Det är klart att den marknaden börjar bromsa in, och det är en sund dämpning. Men det är fortfarande bra tryck och stark efterfrågan på bostäder, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI