Här är jobben flest unga drömmer om

Google och Ikea i topp

Av: 

Gustaf Larsson

TT

Google i topp och Oatly på plats elva över de mest attraktiva arbetsplatserna.
Google i topp och Oatly på plats elva över de mest attraktiva arbetsplatserna.

Arbetsmarknad

Google, Ikea och Spotify är de mest attraktiva arbetsplatserna. I alla fall när frågan ställdes till studenter och akademiker.

Samtidigt ökar det svenska livsmedelsföretaget Oatly i popularitet.

I undersökningen som gjorts för femte året i rad av Academic Work ihop med Kantar Sifo har 7 000 studenter fått rangordna arbetsgivare utifrån tre kriterier: övergripande rykte, deras upplevda framgång och om studenten kan tänka sig att jobba där.

Google har prenumererat på förstaplatsen sedan den första undersökningen genomfördes men Oatly klättrar till en elfte plats.

Lyckats skapa en tydlig identitet

Det båda företagen har lyckats med är att skapa en tydlig identitet, berättar Julia Granström från Academic Work i ett pressmeddelande.

– Men det är viktigt att arbetsgivare inte stirrar sig blinda på de företag som toppar listor när det kommer till arbetsgivarattraktion, säger hon.

”Ryktet sprids”

Hon utvecklar resonemanget för Dagens Nyheter:

– Samtidigt gör de ju någonting rätt. Generellt sett ser vi att en av de första sakerna någon gör när de ska skaffa nytt jobb är att höra sig för i sitt nätverk. Ryktet sprids snabbt och det är väldigt viktigt att ha bra ambassadörer, och har man det betyder det att man faktiskt gör bra saker, säger Julia Granström till Dagens Nyheter.

Ikea hamnar på plats två.

Uppstickaren Oatly hamnar precis utanför topp tio på listan. Ett resultat som delvis möjliggjorts tack vare kampen mot mjölkindustrin.

– Oatly har lyckats skapa en väldigt tydlig identitet med ett tydligt och väl kommunicerat klimatengagemang. I årets undersökning ser vi att en av tre tycker att det är ett måste att arbetsgivaren arbetar aktivt för ett bättre klimat. Det gör att Oatly ligger väldigt väl i tiden, säger Julia Granström till Dagens Nyheter.

Google behåller sin popularitet. Arkivbild.

Här är de mest eftertraktade arbetsplatserna 2019

 1. Google
 2. Ikea
 3. Spotify
 4. Microsoft
 5. Apple
 6. Tesla
 7. Nasa
 8. Volvo Group
 9. Volvo Cars
 10. Scania
 11. Oatly

ANNONS EXTERN LÄNK

Hitta rätt sparkonto för dina pengar och få dem att växa snabbt. Jämför här!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Arbetsmarknad

LÄS VIDARE

LISTA: Jobben med kort utbildning och hög lön

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad

Oatly

Google

Nasa

Tesla

Ikea

Scania