AP-fondernas påverkan i Amazonas granskas

Av:  TT

Satellitbild som visar en brand i den brasilianska delstaten Rondonia. Hur svenska AP-fonder påverkar miljön i Amazonas ska nu undersökas. Arkivbild.
Satellitbild som visar en brand i den brasilianska delstaten Rondonia. Hur svenska AP-fonder påverkar miljön i Amazonas ska nu undersökas. Arkivbild.

Regeringen ska utvärdera om AP-fondernas investeringar i Sydamerika håller för nya hållbarhetskrav, rapporterar Dagens Nyheter. Orsaken är bränderna och skogsskövlingen i Amazonas.

Från årsskiftet stadgar nya bestämmelser för AP-fonderna att de måste ta hänsyn till hållbarhet i sina placeringar. Nu vill finansmarknadsminister Per Bolund (MP) specialgranska om investeringar i Sydamerika, inte minst i Brasilien, klarar de nya kraven.

– Bränderna som nu rasar i Amazonas väcker frågor kring de investeringar som görs i Sydamerika. Nu när vi ska göra en utvärdering av AP-fondernas verksamhet planerar vi att ha fokus på hur de nya placeringsreglerna efterlevs i praktiken, då också kopplat till investeringar i verksamheter som kan bidra till skogsskövlingen, säger Per Bolund till DN.

– Vi är kritiska till att (president Jair) Bolsonaro och den brasilianska regeringen inte tar sitt ansvar när det gäller att leva upp till Parisavtalet. Därför tycker vi att det är viktigt att titta på hur svenska investeringar kan påverka.

AP-fonderna förvaltar cirka 1 500 miljarder kronor av pensionspengar, ungefär 1,5 gånger Sveriges budget. Hur mycket som skulle kunna vara investerade i verksamheter med negativ påverkan för Amazonas är oklart.

PODD: Experten: Så farliga är bränderna i Amazonas

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om de stora bränderna som rasar i Amazonas – och i flera andra regnskogar.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN