Facebook rasar på börsen efter svag rapport

avTT

Publicerad:
Facebooks vd Mark Zuckerberg är nöjd med bolagets resultat under det senaste kvartalet. Arkivbild
Foto: Mark Lennihan
Facebooks vd Mark Zuckerberg är nöjd med bolagets resultat under det senaste kvartalet. Arkivbild

Facebooks användarantal fortsätter att öka, och nu är 2,5 miljarder människor inne på plattformen varje månad. Men i den senaste kvartalsrapporten når bolaget inte upp till Wall Streets prognoser vad gäller omsättning och vinst – och aktien rasar.

Den amerikanska sociala medie-jätten, som också äger Whatsapp och Instagram, har ett starkt år bakom sig. Under 2019 lyfte aktiekursen med 51 procent, trots oron för konkurrensen från nya aktörer som Tiktok.

Antalet månatliga användare ökade med åtta procent under det senaste året, och uppgår nu till 2,5 miljarder. Räknas också Whatsapp och Instagram in använder 2,9 miljarder människor Facebooks tjänster minst en gång i månaden.

– Det är otroliga siffror, den globala tillväxten fortsätter samtidigt som Facebook inte tappar användare i Nordamerika och Europa, vilket är viktigt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Vinsten ökar

Ökningen av antalet användare låg i linje med analytikernas prognoser. Men vad gäller både omsättning om vinst når Facebook inte upp till förväntningarna – vinsten per aktie blev 2,56 dollar i stället för 2,81. Vinsten är ändå 25 procent högre än motsvarande kvartal förra året.

– Det är den svaga punkten. Investerarna har skämts bort med vinstökningar på uppåt 40 procent per år, en ökning på "bara" 25 procent ses som en stor svaghet och ett tecken på att vinstkurvan börjar plana ut.

En viktig anledning är att ökade kostnader pressar vinstmarginalerna.

– Facebooks marginaler har minskat ganska mycket från 2018 till 2019, vilket bolaget haft problem med. Det kostar att hålla koll på användarna och samtidigt sköta allt det regulatoriska, säger Frida Bratt.

Zuckerberg positiv

Trots ökade kostnader är vd Mark Zuckerberg positiv.

"Vi har haft ett bra kvartal där vår användarbas och vår affär har fortsatt växa", säger han i ett pressmeddelande.

Marknaden delar inte Zuckerbergs analys. Efter att rapporten släppts faller aktien med mer än sex procent i efterhandeln.

Publicerad: