Ingen sänkning av lägsta pensionerna

Av: TT

Publicerad:
Ett litet ljus i tunneln för de sämst ställda pensionärerna. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ett litet ljus i tunneln för de sämst ställda pensionärerna. Arkivbild.

En klen tröst i en orolig tid kan tyckas, men ändå en god nyhet för de sämst ställda pensionärerna: varken garantipension eller bostadstillägg påverkas när världsekonomin skakas av coronaviruset.

Grundskyddet i pensionssystemet – garantipensionen, bostadstillägget och äldreförsörjningsstödet – påverkas inte av att börserna rasar.

– Nej, de med lägst pension från den allmänna pensionen är inte berörda, säger Kristina Kamp, ekonom på Minpension.

Grundskyddet består av garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Nivåerna är redan bestämda och påverkas inte av att börsen nu går så dåligt och att alltfler blir arbetslösa, förklarar hon.

Inkomstpensionen är den del av pensionen som tillsammans med premiepensionen betalas ut från Pensionsmyndigheten.

– De flesta löntagare i normala inkomstlägen har huvuddelen av sin pension från inkomstpensionen, säger Kristina Kamp.

Höginkomsttagare lever farligare

Höginkomsttagare har mer tjänstepension, som kan placeras på olika sätt. Antingen i fondförsäkring eller i traditionell försäkring. Båda påverkas av ekonomisk kris.

– De som har större delen av sin pension som inkomstpension kan andas ut, säger Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

I alla fall just nu. Inkomstpensionens utveckling beror på hur det går för Sverige. När många jobbar och ekonomin går bra växer pensionspengarna. Men nu har det rasat, både i ekonomin och i antal sysselsatta.

– Inkomstpensionen kan drabbas på sikt, säger Sharon Lavie.

Det finns en så kallad broms i det allmänna pensionssystemet som slår till om utvecklingen blir alltför dålig. Då betalar systemet bara ut så mycket som pengarna räcker till. Den slog till efter förra finanskrisen 2010, 2011 och 2014.

– Men ännu är det inte aktuellt med bromsen, först år 2022 skulle den kunna utlösas, säger Sharon Lavie.

Men det finns en tröst även här. I AP-fonderna ligger nu rätt stora buffertar, förklarar de båda.

– När börsen har gått bra tidigare så har de också gått bra, säger Sharon Lavie.

Men pensionspengar som är placerade i fonder eller fondförsäkringar på börsen påverkas mer. Det kan vara rena skräckupplevelsen att se hur de sjunkit på bara någon månad. Bästa rådet just nu är helt enkelt att låta bli att titta, tycker Sharon Lavie. Någon gång vänder det, och då växer pengarna igen.

Andas ut

De riktigt gamla pensionärerna är också trygga när börsen faller.

– Det är gamlingarnas tid att andas ut. De som är födda 1938 och tidigare har bara tilläggspension enligt de gamla ATP-reglerna. Den pensionen kan dock påverkas av en broms om det blir aktuellt. De har också förmånsbestämda tjänstepensioner som fungerar på samma sätt. De påverkas inte nu, säger Kristina Kamp.

Med det menas att pensionen är uträknad och bestämd redan på förhand och utgör en procentsats av lönen före pensionen. Sådana var pensionerna i det gamla pensionssystemet som gällde före 1999, men även för många som är födda på 60-talet är delar av pensionen förmånsbestämd, berättar hon.

Frågan är hur man ska veta vilket slags pension man har.

– Det enklaste är att gå in på minpension.se. Där står det "förmån" i namnet på de pensioner som är förmånsbestämda. Står det "fondförsäkring" så är de inte förmånsbestämda, säger Kristina Kamp.

Publicerad: