Regeringens nästa steg i samtalen med Portugal

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard/ Johner
Finansminister Magdalena Andersson godtar inte Portugals kalla hand i skattefrågan.

Portugal

Regeringen fick nobben av Portugal om att införa den svenska pensionärsskatten.
Nu tar finansminister Magdalena Andersson (S) bestämda steg för att ändra ländernas skatteavtal.
– De här personerna måste beskattas, säger Leif Jakobsson, statsekreterare på Finansdepartementet.

Nu har även den svenska regeringen fått det bekräftat. Portugals regering tog inte med en beskattning av de svenska pensionärernas tjänstepension i statsbudgeten för nästa år.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) ger sig inte. Nu tar hon nya krafttag mot skatteparadiset – och tänker driva frågan om att ändra ländernas skatteavtal än mer bestämt.

Började med plan b i våras

Nästan 2300 personer har sedan 2009 lämnat Sverige för att bosätta sig i Portugal på ålderns höst och få en skattefri tjänstepension. Men de blir allt fler och framför allt planerar många pensionärer inför en flytt.

Den svenska regeringen hade stora förhoppningar på en lagändring hos den socialistiska regeringen i Portugal in i det sista.

– Finansministern hade ett resonemang med sin portugisiska kollega om man man skulle överväga och börja beskatta privata pensioner. Finansministern sa till sin kollega att hon tycker som socialdemokrat att det är konstigt att ha inkomster som är helt obeskattade. Hon sa att de kan få intäkter. Nu har dom valt att inte göra det men då vill vi ha dom. Det är pengar som från början var avsatta för Sverige.

Parallellt med de politiska samtalen inledde finansdepartementet i våras ett arbete på tjänstemannanivå för att ändra skatteavtalet.

– Vi började titta på skatteavtalet utifrån att de inte skulle överväga det här. Nu kommer vi fortsätta jobbet för att förändra skatteavtalet igen i en riktning om att de ska betala skatt någonstans, säger Leif Jakobsson, statsekreterare på Finansdepartementet.

Möte redan i november

Magdalena Andersson har siktet inställt på nya samtal med Portugals finansminister Mário Centeno. De ses nästa gång under Ekofinrådets möte i början av november där EU-ländernas finans- och ekonomiministrar ingår.

– Det är en möjlighet för finansministern att ta upp diskussionerna med Portugal igen. Vi går på det politiska spåret också. Vi fortsätter att säga att vi vill ha någon annan lösning, att de här personerna måste beskattas. Det är en förhandling mellan Sverige och Portugal, säger Jakobsson.

Men de förväntar sig inga snabba förhandlingar.

– Sådana här förhandlingar brukar ta längre tid. Ingen är förvånad. Vilket intresse de har vet vi faktiskt inte.

Publicerad:

LÄS VIDARE