GW har gjort det igen - nya aktien rusar

avJosefin Westin

Leif GW Persson har gjort det igen.

Hans nya succéaktie, labtestbolaget Senzagen, börsnoterades i torsdags och rusade i väg:

– Jag har redan sålt av en tredjedel.

I våras gjorde Leif GW Persson en minst sagt bra aktieaffär när han gick in i it-företaget Terranet från Lund innan bolaget börsnoterades. Aktien stack sedan i väg med hela 32 procent på premiärdagen på Nasdaq First North och uppgången har fortsatt.

Nu ser GW ut att ha gjort det igen.

Strax efter att börsen hade öppnat på torsdagen hade aktiekursen i Senzagen gått upp – med 93 procent.

När börsen stängde hade värdet mer än fördubblats - uppgången var hela 123 procent, till 43.30 kronor.

”Gått på några snytingar”

GW:s nya succéaktie Senzagen har utvecklat alternativ till den traditionella testningen av kemiska substanser. Istället för att utföra tester på djur utför man dem på mänskliga celler i provrör.

Kriminalprofessorn köpte 7,5 procent av aktierna i labtestbolaget Senzagen långt innan bolaget börsnoterades igår. Totalt såldes aktier för 90 miljoner kronor. Det innebär att GW investerade totalt 6,8 miljoner kronor i bolaget.

– Den affären betalade jag för bra länge sedan. Jag tycker det är en intressant produkt. Dom tar fram en metod för att spåra gifter och den är ju kemiskt tekniskt och kräver inga försöksdjur. Det är etiskt tilltalande och den metod som har störst sannolikhet att träffa rätt, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Hur får du tag på dom här företagen?

– Jag letar efter dom. Dom hör inte av sig till mig.

Teckningskursen för Senzagen låg på 19.40 kronor. Torsdagens rusning innebär att GW tjänat omkring 8,3 miljoner kronor.

Du ser ut att gå mot ännu en storsuccé?

– Jag såg att dom dubblade kursen på introduktionen. Det var ju trevligt. Om jag alltid gör sådana här affärer? Svar nej. Jag har gått på några blodiga snytingar. Jag har rått folk som inte har sådan här överskottsekonomi att inte gå in. De har inte råd att gå på sådana förluster men det har jag.

Har redan sålt av en del

Efter GW:s förra succé blev Terranet en riktig folkaktie. Men han tycker egentligen inte att folk alls ska ta efter honom:

– Jag vill nog allmänt varna eller mana till viss försiktighet. Det finns inga lätta pengar i de meningarna. Det är inte som att det räcker att böja sig ner och plocka upp pengarna. Världen ser inte ut på det viset.

Vad är ditt bästa tips då?

– Man ska spara och undvika att låna. Man ska vara försiktig med sina pengar. När man går och lägger sig så ska man har mer med sig än när man vaknade på morgonen.

Hur mycket tid lägger du ner på det här?

– Inte så jävla mycket som folk tror. Den verksamheten är överskattad. Men jag lägger ner en del tid. Blir jag intresserad av något så blir jag det ordentligt. Det här företaget har jag varit ner och besökt i Lund.

GW har redan sålt av en tredjedel av sitt innehav i Senzagen. De två andra avvaktar han med.

– Jag har redan sålt av en del för jag håller på med andra affärer och har hela tiden behov av kapital.

Det gäller ändå att dra sig ur i tid.

– Det vill jag påstå. Du får hålla koll på skiten. Det är inte så att du gifter dig med aktierna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Senzagen

Aktier